IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nokia Siemens Networks продали на Иран технология за следене в интернет

Сделката повдига въпроса докъде може да се преследват бизнес интересите

16:54 | 23.06.09 г.
Nokia Siemens Networks продали на Иран технология за следене в интернет

Сделка на Nokia Siemens Networks с Иран повдигна въпроса докъде може да се преследват бизнес интересите.

Германско-финландският концерн е продал в края на миналата година на Иран техника, която позволява на властите да проследяват всяка следа, която хората оставят в интернет. Така могат да идентифицират противниците на режима, съобщават световните информационни агенции.

Говорител на компанията потвърждава, че в края на 2008 г. е направена сделка с Иран. Купувач бил държавният телекомуникационен монополист.

Когато се предлагала технология за интернет, автоматично се появявала и възможността да се контролират комуникациите, минаващи през нея.

Все пак от компанията подчертават, че не става въпрос за инструменти за контрол на интернет, или за прекъсване на комуникацията, а по-скоро за технология, която дава възможност „да се подслушват локални разговори“.

В повечето държави, включително ЕС, телекомуникационните компании били задължени да имат подобна технология, но тя в никакъв случай не давала възможност за държавна цензура.

Вижте още

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още