IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ройтерс се делиства от борсата в Лондон след 25 години търговия

Компанията обмисля да слезе и от Nasdaq, акциите й остават за търговия на борсите в Ню Йорк и Торонто

10:58 | 23.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ройтерс се делиства от борсата в Лондон след 25 години търговия

Компанията Thomson Reuters, която притежава една от най-обхватните информационни мрежи в света, смята да свали акциите си от търговия на борсата в Лондон с цел да намали разходите си и да улесни управлението.

В тази насока се предвижда делистването и от американската борса Nasdaq, съобщава ВВС. Ако това се случи, то акциите на Reuters ще могат да бъдат търгувани „само“ на две борси – тази в Ню Йорк и тази в Торонто.

Информационната компания е създадена от Пол Джулиъс Ройтер през 1851 година като фирма за куриерски услуги с пощенски гълъби и телеграф. Reuters Telegram Company става публична за пръв път през далечната 1865 година, а на борсата в Лондон книжата й се търгуват от 1984 година.

След сливането с канадската компания Thomson Corporation през април 2008 година акциите на дружеството се търгуват на четири борсови пазара.

Според официалната информация делистването от двата пазара има за цел опростяване на корпоративната структура. Акционерите трябва да се произнесат по въпроса на 7 август, добавя ВВС.

Очакванията на ръководителите на Thomson Reuters са, че заради подобен ход няма да се стигне до отлив на акционери. Повод за това дават данните, че едва 5 на сто от тях се намират в Обединеното кралство. Като част от операцията се предвижда обратно изкупуване на акции за до 500 млн. долара.

Според един от големите акционери в Thomson Reuters – ValueAct Capital, които имат 12 млн. акции, делистването от Лондон е свързано с това, че там книжата на компанията се търгуват на по-ниска цена. Това от своя страна се отразявало и на инвеститорите в САЩ и Канада, което намалявало интереса към компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още