IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

8% от западните потребители си признават за нелегален даунлоуд на видео

Правителства от цял свят се опитват да затегнат мерките срещу онлайн пиратството, но някои от тях може да предизвикат спорове

18:00 | 19.06.09 г.
8% от западните потребители си признават за нелегален даунлоуд на видео

Осем процента от интернет потребителите във Великобритания, Франция, Германия и САЩ признават, че теглят незаконно видео от мрежата, сочи проучване на анализаторската компания Futuresource Consulting.

Две трети от анкетираните на Острова често или понякога гледат телевизия, филми и видеоклипове на персоналния или преносимия си компютър, както и тези в САЩ. От тях 15% го правят незаконно, сочат данните.

„Широкоразпространената наличност на нелегално съдържание представлява основна пречка пред развитието на услугите за онлайн съдържание и продължава да се отразява сериозно върху приходите въпреки подновените усилия на правителства и регулаторни органи да затегнат системата“, пише в проучването, публикувано днес и цитирано от Ройтерс.

Повечето медийни компании се опитват да убедят потребителите да си плащат за видео, музика или новини онлайн на фона на общоприетото схващане, че съдържанието в интернет е безплатно. Опитите да се финансира безплатно съдържание с продажба на реклама често не са достатъчни.

Правителства от цял свят се опитват да засилят борбата с онлайн пиратството. Най-тежко засегната засега е музикалната индустрия, която не успява да компенсира продължаващия спад на продажби на компакт дискове.

Тази седмица в САЩ 32-годишна жена бе призната за виновна за нелегално теглене на музика от интернет и ще трябва да плати 1,9 млн. долара.

Миналия месец долната камара на френския парламент прие закон, който ще дава право на властите да проследяват нелегалния даундлоуд в интернет и да прекратяват достъпа на потребители при повторно нарушение.

Тази седмица британското правителство предложи серия от наказателни мерки за потребителите, които постоянстват в нелегалния даунлоуд, включително забавяне на връзките и евентуално блокиране на достъпа до интернет.

Подобни мерки обаче са спорни, защото достъпът до интернет все повече се счита за нещо близко до човешките права от тези, които го имат.

Проучването разкрива, че 90% от потребителите, които са гледали видео съдържание онлайн, никога не са плащали да гледат новини или наскоро пропуснати телевизионни предавания. Малко над половината никога не са плащали, за да гледат нови филми. Повечето обаче казват, че може би ще са склонни да си плащат в бъдеще.

По-малко от 1% казват, че рекламна заставка преди, по време на или след стар филм или телевизионна програма им пречи при гледането онлайн, за 30% тя не е оказала никакво влияние, а близо половината отговарят, че само малко ги е отблъснала.

Проучването е реализирано онлайн между над 2500 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още