IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС се готви за лидер в развитието на „интернет на предметите“

В бъдеще не само компютри и телефони ще са свързани с мрежата, но и предмети като кофички за кисело мляко или опаковки за лекарства

11:13 | 19.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС се готви за лидер в развитието на „интернет на предметите“

Европейската комисия (ЕК) представи план за действие на Европейския съюз (ЕС), който има за цел да се гарантира, че Европа ще може да играе водеща роля при развитието на възникващия „интернет на предметите“.

По данни на ЕК понастоящем интернет свързва около 1,5 млрд. потребители от цял свят посредством компютрите и мобилните устройства, като в границите на ЕС потребителите са около 300 млн. Средният европеец притежава най-малко един предмет, който е свързан с интернет, независимо дали това е компютър или мобилен телефон.

Една от основните насоки на развитие през идните години ще бъде постепенното свързване не само на компютри, но и на други машини и на редица физически предмети, като по този начин ще се достигне до създаване на „интернет на предметите“, става ясно още от съобщение на комисията. Броят на свързаните устройства около нас, които са едва видими, по-сложни и в по-голяма степен мобилни, ще се увеличи стократно или дори хилядократно през следващите 5 до 15 години, смятат от ЕК.

Новите мрежи от взаимосвързани обекти може да са обикновени вещи от всекидневието като кофички с кисело мляко, които отчитат температурата по веригата на доставки, или две, предписани с рецепта лекарства, които предупреждават пациентите за възможна несъвместимост. Но те могат да бъдат и по-сложни като системи за наблюдение на здравето или за рециклиране, които според ЕК могат да спомогнат за справяне с настоящите предизвикателства пред обществото като застаряването на населението или изменението на климата.

Планът за действие на ЕК предлага четиринадесет мерки за оползотворяване на пълния потенциал на развитието на „интернет на предметите“. Сред мерките са стандартизацията на технологиите, използвани в цяла Европа, и подобреното финансиране на научните изследвания, както и такива, свързани с опазване на неприкосновеността на личния живот на хората, със защита на данните и с гарантиране на сигурността, тъй като те имат пряко отношение към тази нова технология.

Комисията работи и за да се гарантира, че ще бъдат налични достатъчен брой интернет адреси (които са необходими за свързването на всеки предмет с интернет), за да стане възможна появата на тази нова вълна от свързани предмети. Това налага въвеждането на най-новия източник на интернет адреси (IPv6), което ще позволи на предмети като домакински артикули да притежават свои собствени IP адреси за свързване с останалите устройства.

ЕК сега ще пристъпи към изпълнението на този план и след три години ще представи доклад за съответните дейности.

„Перспективите на това ново развитие на интернет са неограничени като броя на предметите от всекидневието ни. Въпреки това трябва да сме сигурни, че европейските граждани, предприемачи и потребители ще успеят да поставят технологията в своя услуга, вместо да станем подвластни на нея“, коментира Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на информационното общество и медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още