IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съгласието на потребителите е задължително за успешна мобилна реклама

Всеки опит за спам през мобилния телефон създава силно негативни нагласи у потребителите

08:48 | 10.06.09 г.
Съгласието на потребителите е задължително за успешна мобилна реклама

Всеобща заблуда е, че мобилната реклама са непоискани SMS-и и обаждания на мобилния телефон. Всеки опит за спам, особено през мобилния телефон, създава силно негативни нагласи у потребителите, защото той е много лично устройство. Затова за мобилната реклама е от изключително значение да бъде получено съгласието на потребителя. Това обясни в рамките на маркетинг семинар вчера Милко Георгиев, ръководител на проекта Buzzdash за България и основател и редактор на портала за маркетингови комуникации yvox.net.

Друг „устойчив мит”, както той го определи, е схващането, че мобилната реклама е технологично сложна и неразбираема.

В света има около 2,8 млрд. мобилни абонати, като само около 10% използват по-технологично напреднал телефон. В резултат на това има две много различни групи мобилни потребители, обясни Георгиев.

По думите му един от фундаменталните инструменти на мобилния маркетинг – SMS-ът, е изключително грешно използван, защото се прави аналогия с имейла и се асоциира със спам. Добрата страна при SMS-те е т. нар. Opt-in, или приемането от страна на потребителя да получава информация от някого. За пример Георгиев посочи практиката на много магазини да изпращат съгласувано на потребителите си SMS-и по конкретен повод, например при получаване на нова колекция.

Други инструменти на мобилния маркетинг са стандартът WAP, който дава възможност за достъп до интернет през мобилни устройства, 3G видео обажданията, технологиите BREW, Java, Flash Lite – като трябва да се има предвид, че само 10-15% от телефоните поддържат последните.

Каналите на мобилната реклама включват SMS/WAP услуги, персонализиране на десктопа, като най-елементарен пример за това е брандиран скин за феновете на дадена марка, системи за ранно оповестяване при важни събития, мобилно търсене, мобилни игри, мобилни приложения и други. Разработването на мобилно приложение излиза около 7-10 хил. евро, каза Георгиев.

За мобилна реклама може да се пускат и различни аудио записи, които потребителят чува, докато изчаква свързване, като това се прави заедно с намаляване на сметката на абоната.

В бъдеще екосистемата на мобилното съдържание и услуги ще еволюира в рекламно поддържан (ad-supported) модел, прогнозира Георгиев.

Той описа еволюцията на рекламата от телевизионна през интернет към мобилна реклама със смяна на характеристиките й – преход от голямо покритие, липса на гъвкавост и на интерактивност при телевизионната през интернет реклама, където има гъвкавост към различните аудитории и интерактивност, към мобилната реклама, където се наблюдава хипер-интерактивност и пълна персонализация.

Семинарът беше организиран от списание .net и ABC Design & Communication и се проведе с медийното партньорство на Investor.bg.

Още от семинара:
Кога един видеоклип става вирусен и как да се използва за реклама?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още