IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британски ТВ оператор на крачка от фалит заради спортни предавания

Каналът Sentanta не може да набере достатъчно средства, за да изплати лицензите за спортните събития, които предава

10:10 | 09.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Британски ТВ оператор на крачка от фалит заради спортни предавания

Британският телевизионен оператор Sentanta „е на ръба на фалита“ и може да започне процедура по обявяването му в рамките на броени дни, предава ВВС. Единственият вариант това да не се случи е да бъдат намерени средства за изплащането на 30 млн. лири, които компанията дължи за лиценза си да предава срещите от Английската висша лига.

Компанията вече е претърпяла провал на опитите си да плати за правата върху Шотландската висша лига, чиято цена е 3 млн. лири. Невъзможността да бъдат набавени необходимите пари заплашва каналът с излизане от пазара, а управлението на компанията се очаква да бъде поето от Deloitte.

Бизнес моделът на Sentanta е базиран на платен достъп, като до момента тя разполага с 1,2 млн. абоната. Това обаче покрива едва 60 на сто от разходите и компанията губи по 100 млн. лири годишно, пресмятат експерти.

„Проблемът на Sentanta е, че те са в битка с BskyB, която прилича на Давид срещу Голиат“, смята Крис Брейди от BPP Business School. Причината за това, е че компанията предава крикет, голф, ръгби и футбол, но за разлика от BskyB не може да си позволи премиум-пакетите на отделните федерации.

Поради тази причина каналът предава по-слабите срещи, които логично предизвикват и по-слаб интерес у зрителите. В началото на тази година пък стана ясно, че Sentanta губи правата си да предава 46 мача от Висшата лига на живо през сезона 2010/2011 година и така ще излъчи едва 23 срещи.

За сравнение, BskyB ще излъчи 115 мача от английското първенство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още