IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Има ли бъдеще сензорният екран при персоналните компютри?

Трябва да мине известно време, преди разходите за сензорната технология да станат достатъчно ниски, за да се използва тя при устройства, по-големи от мобилен телефон

16:57 | 04.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Има ли бъдеще сензорният екран при персоналните компютри?

Персоналните компютри със сензорен екран (touch screen) все още образуват много малка ниша на пазара поради високите си цени и ограничените функционалности: те представляват едва 1% от световните компютърни продажби.

И макар повечето анализатори да предвиждат растеж на този дял, малко са тези, които показват толкова голям оптимизъм за сегмента, колкото производителите.

„Основният въпрос според мен е да се знае какъв е реалният принос на сензорния екран: той вероятно е доста пренебрежим и, ако е така, защо да плащаме повече за такъв компютър?“, пита Питър Лин от изследователската компания iSuppli, цитиран от Ройтерс.

Анализите от страна на производителите пък показват, че се очаква среден годишен ръст от 17% в печалбите на тези компании през следващите три години.

Все пак може би ще трябва да мине известно време, преди разходите за сензорната технология да станат достатъчно ниски, за да се използва тя при устройства, по-големи от мобилен телефон. Според производителя Wintek направата на триинчов екран за телефон струва около 10 долара, но цените растат пропорционално на големината на екрана.

Така тъчскрийн за настолен компютър може да увеличи цената на машината с до 10%, изчисляват от Elan Microelectronics, компания, която произвежда чипове за технологията.

„Трябва да изчакваме разходите да паднат малко, преди да видим бурно развитие на тъчскрийна на компютърния пазар, подобно на това на мобилния“, коментира президентът на Elan.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още