IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разследват технологични гиганти за споразумение при наемането на служители

Обект на разследването са някои от най-големите компании в сектора като Google, Yahoo и Apple

11:46 | 03.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Разследват технологични гиганти за споразумение при наемането на служители

Министерството на правосъдието на САЩ е започнало разследване на това дали практиките за наемане на служители на някои от най-големите технологични компании в страната нарушават антитръстовите закони, съобщи New York Times, позовавайки се на двама души, запознати с разследването.

Обект на разследването са някои от най-големите групи в сектора като Google, Yahoo и Apple.

Източниците на изданието не са уточнили върху какво точно се фокусира разследването, но са съобщили, че адвокатите на министерството проверяват дали замесените компании не са били сключили споразумение да не си „крадат“ служители един от друг.

От Google, Apple и Yahoo са отказали коментар, а говорител на министерството не е бил открит, подчертава New York Times.

Пазарът на служители и ръководители за технологичния сектор в Силициевата долина е много конкурентен, като служителите често напускат дадена компания, за да работят за неин конкурент. Някои компании дори са съдили свои конкуренти, наели техни служители. Експерти по антимонополните закони, макар и объркани от разследването, признават, че е непочтено компаниите да се споразумяват да не „преследват“ чуждите таланти.

Подобни дела срещу компании за ограничаване на движението на квалифицирани служители не са без прецедент.

През 2001 г. съдът е подкрепил жалбата на група геолози и инженери, заети в петролния сектор, които са съдели Exxon и други компании от сектора за тайно споразумение за решенията за наемане на служители, оказало натиск надолу върху заплащането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още