IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съюз на телекоми може да създаде третия най-голям мобилен оператор в света

Това се очаква да се случи след сделка за 23 млрд. долара между индийски и южноафрикански телеком

09:20 | 26.05.09 г.
Съюз на телекоми може да създаде третия най-голям мобилен оператор в света

Индийският телеком Bharti Airtel и южноафриканският му конкурент MTN възобновиха преговорите за създаване на телекомуникационен гигант с операции в Африка, Азия и Близкия Изток, година след като предишният опит бе осуетен от спорове кой ще контролира обединената компания, пише Ройтерс.

Bharti и MTN обмислят първоначална сделка за 23 млрд. долара, при която Bharti ще плати кеш и акции, за да придобие 49% от MTN, след като MTN плати кеш и акции за 36% дял в индийската фирма.

Bharti е най-големият оператор в Индия, а MTN управлява мрежи на 21 пазара в Африка и Близкия Изток.

С 200 млн. абонати обединението ще е третият най-голям оператор в света по брой потребители след China Mobile и Vodafone, въпреки че годишните приходи от продажби на новата компания от 20 млрд. долара ще са много по-малко от тези на China Mobile (60 млрд. долара) и Vodafone (65 млрд. долара).

Размяната на дялове ще даде на двете компании излаз на нови пазари с потенциал за растеж. Само малко над една трета от населението на Индия има мобилни телефони, докато MTN оперира на практически непробиваеми пазари като Афганистан и Судан, както и в Африка, където според някои анализатори потребителите може да се удвоят до 700 млн. до 2013 г.

От компаниите поясняват, че преговорите са все още в ранна фаза и поставиха краен срок 31 юли за тяхното приключване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още