IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекордна загуба за Lenovo

Загубата на най-големия китайски производител на персонални компютри възлиза на 264 млн. долара за първото тримесечие на годината

17:37 | 21.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рекордна загуба за Lenovo

Най-големият китайски производител на персонални компютри Lenovo отчете рекордна загуба за първото тримесечие на тази година, предаде Bloomberg. Икономическата криза стана причина за значителен спад на продажбите в САЩ и Европа и принуди компанията да съкращава работни места.

Загубата възлиза на 264 млн. долара за периода януари – март в сравнение с печалба от 140 млн. долара преди една година. Приходите намаляват с 26% на годишна база.

Пазарните очакваният бяха за отрицателен финансов резултат в размер на 211 млн. долара.

Ръководството на компанията, която произвежда лаптопите от серията Thinkpad, заяви, че очаква икономическата обстановка да остане трудна до края на годината.

Акциите на Lenovo, които се търгуват на фондовата борса в Хонконг, поевтиняха с близо 4% в края на днешната сесия. От началото на годината книжата са поскъпнали с 42%, което е два пъти повече от нарастването на индекса Hang Seng.

Ръководството на четвъртия по големина производител на персонални компютри взе решение да не изплаща дивиденти за финансовата година, която приключи на 31 март.

В началото на годината технологичната компания съобщи, че ще съкрати около 11% от работната си сила, или 2500 души, за да оптимизира разходите си. В резултат на това разходите за преструктуриране на дейността и за изплащане на обезщетения при съкращаване на служители достигат 116 млн. долара.

През 2005 г. Lenovo закупи звеното за производство на персонални компютри на IBM и премести своята централа в САЩ. Компанията се конкурира с Hewlett-Packard и Dell на пазара на персонални компютри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още