IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Google изчислява с алгоритъм кои служители може да напуснат

Интернет гигантът се опасява, че изтичането на мозъци може да застраши конкурентоспособността му

13:27 | 20.05.09 г.
Google изчислява с алгоритъм кои служители може да напуснат

Притеснени от скорошното напускане на няколко топ мениджъри, от Google са разработили алгоритъм, който има за цел да определи за кои служители е най-голяма вероятността да напуснат, съобщи Wall Street Journal.

Според вестника интернет гигантът се е насочил към математическите формули, защото се опасява, че изтичането на мозъци може да навреди на конкурентоспособността му в дългосрочен план.

От компанията са анализирали данни за служителите си като повишения в йерархията и увеличения на заплатите, за да се опитат да определят кои от общо 20-те хил. служители най-вероятно ще напуснат базираната в Калифорния компания.

Ласло Бок, който отговаря за управлението на човешките ресурси в Google, обяснява, че алгоритъмът помага на компанията „да влезе в главите на хората, още преди те да знаят, че може да си тръгнат“.

От компанията не предоставят подробности около формулата, която още е в процес на тестване, но вече са идентифицирали служители „които се чувстват недостатъчно използвани - ключово оплакване сред тези, които обмислят да напуснат“.

Вестникът цитира сегашни и бивши служители на Google, според които компанията губи таланти, защото някои от тях чувстват, че не могат да оказват същото влияние с узряването на компанията.

Сред скоро напусналите Google са Тим Армстронг, старши вицепрезидент, който през март оглави AOL, шефът на банер рекламата Дейвид Розенблат и президентът за Азиатско-тихоокеанския регион и Латинска Америка Сукиндер Сингх Касиди. За да се присъединят към стартиращи компании като Facebook и Twitter, компанията скоро напуснаха също дизайнерът Дъг Бауман, директорът на инженерния отдел Стив Хоровиц и шефът на качеството при търсене Сантош Джаярам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още