IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хакерите не се отказват от Facebook

Поредният опит на хакери да се възползват от потребителите на популярната социална мрежа им донесе паролите на някои от тях

14:10 | 15.05.09 г.
Хакерите не се отказват от Facebook

Хакери са започнали атака срещу 200-те млн. потребители на Facebook в четвъртък, като са успели да се сдобият с паролите на някои от тях, съобщи Ройтерс. Това е поредният опит на хакери да се възползват от членовете на популярната социална мрежа.

Говорителят на Facebook Бари Шнит е казал в четвъртък, че сайтът е в процес на премахване на вредите от атаката.

По думите му Facebook блокира компроментираните акаунти. Шнит е отказал обаче да уточни колко са те.

Хакерите са се сдобили с паролите чрез т. нар. phishing атака, като са проникнали в акаунтите на потребители на Facebook, след което са разпратили мейли до приятели с покана да кликнат на линкове към фалшиви сайтове.

Сайтовете са били направени да изглеждат като началната страница на Facebook. Жертвите са били насочени да се логнат обратно в сайта, но всъщност са влизали в сайт, контролиран от хакерите, като по този начин са ги снабдили с паролите си.

Целта на подобни атаки обикновено е разпространение на нежелани съобщения (спам).

Фалшивите домейни включват www.151.im, www.121.im и www.123.im. Facebook е изтрил всички препратки към тях.

Шнит казва, че според екипа за сигурност на Facebook хакерите са имали за цел да съберат голям брой данни, след което да използват акаунтите по-късно за разпространение на спам.

Сайтът е отблъснал подобна атака преди две седмици, допълва Шнит.

Facebook и конкурентната MySpace изискват изпращачите на съобщения в рамките на мрежата да бъдат нейни членове и не показват данните за тях на хора, които не са регистрирани. Поради тази причина потребителите са далеч по-малко подозрителни към съобщенията, които получават в мрежата.

Миналата година хакери атакуваха Facebook с вируса Koobface.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още