IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Погребват Internet Explorer през 2021 г.

Microsoft работи по нов интернет браузър, който да замени губещия своята аудитория IE

12:30 | 15.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: aaronjhoffmann.com
Снимка: aaronjhoffmann.com

Широкоразпространеният в наши дни браузър Internet Explorer (IE) няма да преживее 2021 г., прогнозират експерти, основавайки се на статистически данни за популярността на различните програми за работа в интернет. Това съобщава Дни.ру.

Към браузъра на Microsoft са се насъбрали не малко критики както от страна на професионалистите в лицето на уеб дизайнери и системни администратори, така и от страна на обикновените потребители на интернет. Преди време липсваше информация за конкурентите на Internet Explorer и това му позволи да запази господството си в сектора въпреки проблемите, които срещат потребителите при употребата му.

През 2004 г. на IE се падаше дял от 90% от пазара на браузъри. В наши дни, с появата на разработки на други компании, делът на Internet Explorer спадна до две трети. При това главният конкурент на IE - Mozilla Firefox, привлече една пета от интернет потребителите. Натиск върху Internet Explorer оказват браузърът на Apple за операционната система Mac - Safari, както и излезлият миналата година Chrome, който е собственост на Google.

Продължавайки в бъдещето графиките на популярност на различните браузъри в мрежата, експерти от световния блог Mashable, фокусиран върху Web 2.0, очакват, че през 2021 г. Internet Explorer ще остане без потребители. Това е само прогноза, но фактите сочат, че IE бавно, но сигурно губи своята аудитория, която се разпръсква по алтернативни браузъри.

Самата компания Microsoft е забелязала последните тенденции на глобалната мрежа и иска да замени IE. За тази цел компанията работи по нов интернет браузър, наречен Gazelle. Очаква се, че в сферата на безопасността той да надмине Google Chrome и Mozilla Firefox.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още