IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК почна процедура срещу България заради преносимостта при фиксирани линии*

Днес е задействана първата фаза на процедурата, като страната ни е уведомена, че има проблем и трябва да отговори в срок от два месеца какво е направено за отстраняването му

14:24 | 14.05.09 г.
ЕК почна процедура срещу България заради преносимостта при фиксирани линии*

Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради пречки пред абонати на фиксирани телефонни линии да запазват стария си номер при смяна на оператора, съобщи днес говорител на комисията, цитиран от БТА.

На България бе дадена отсрочка телефонните номера да могат да бъдат запазвани при смяна на оператора до 1 януари на тази година. Срокът не бе спазен. А според правилата в Европейския съюз всички абонати на фиксирани телефони в съюза могат да запазват номерата на телефоните си при смяна на оператора, изтъкна говорителят.

Днес е задействана първата фаза на наказателната процедура. Страната ни е уведомена, че има проблем и трябва да отговори в срок от два месеца какво е направено за отстраняването му.

Европейската комисия припомни, че в края на януари е получила уведомление от Комитета за регулиране на съобщенията, че се подготвя „преносимост на телефонните номера“ и че се водят преговори между българските оператори за практическото прилагане на тази възможност.

Ако Европейската комисия не получи задоволителен отговор от страната през двумесечния срок, то се пристъпва към втората фаза на наказателната процедура - изпращане на "обосновано мнение".

За отговор за мнението също се дават два месеца. Ако и след това проблемът не е решен, ЕК може да започне дело срещу България в Съда на Европейските общности в Люксембург.

Същевременно по-късно днес от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) съобщиха, че ще глобяват операторите, които пречат на преносимостта на фиксираните телефони.

Днес е крайният срок, даден от комисията на телекомите за постигане на съгласия и подписване на обща процедура за преносимост на фиксираните телефонни номера, съобщи председателят на КРС Веселин Божков, цитиран от БТА.

Ако такова съгласие не бъде постигнато, следващата седмица комисията ще събере представители на 21-те оператора и ще започне налагането на глоби.

Глобите са от 1000 до 10 000 лева седмично за оператора, който не изпълни решението на КРС. Отделно лицето, което представлява компанията, ще бъде глобявано до 1000 лева седмично.

Миналия месец КРС е приела обвързващо становище по спорните въпроси за обща процедура на преносимост на фиксираните телефони. КРС е приела днес и план, който да ускори и облекчи процедурите по преносимост.

Още през ноември 2008 г. КРС приема спецификации за преносимост на фиксираните номера и нито един от операторите не е обжалвал решението, каза Божков. Спецификациите са обнародвани в Държавен вестник.

Забавянето на преносимостта идва от неподписването на обща процедура. За влизане в действие на обща процедура е необходимо съгласието на всички фирми, осигуряващи фиксирана телефония. В КРС са пристигнали от операторите девет различни варианти за такава процедура, по които КРС е подготвила обвързващото си становище.

*Актуализирано към 16:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още