IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Sony с първа загуба за последните 14 години

Японската компания прогнозира тежки времена заради глобалния срив на търсенето, понижените цени и разходите за преструктуриране

11:04 | 14.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Sony с първа загуба за последните 14 години

Японската технологична компания Sony отчете първата си годишна загуба за последните 14 години. От годишните отчети става ясно, че е претърпяна загуба от 98,9 млрд. йени (1,03 млрд. долара). Като причина за това се посочва сривът в търсенето на външните пазари, който е съпроводен с понижаване на продажните цени.

Последният случай, когато в Sony е отчетена годишна загуба, е бил през 1995 година.

Приходите от продажби на компанията са се свили с 12,9 на сто до 7,73 трлн. йени. Само за първото тримесечие на годината пък Sony отчита загуба от 165,1 млрд. йени, предава АР.

Ръководството на компанията разпространи и прогноза, според която за настоящата фискална година, която изтича на 31 март 2010 година, ще бъде отчетен отрицателен резултат от 120 млрд. йени (1,26 млрд. долара).

През последните месеци от компанията предприеха поредица от мерки за съкращаване на разходите. Сред тях беше съкращаването на 16 хил. от заетите в общо 57-те завода на Sony. Според анализатори това може да навреди силно на иновативността на японския гигант.

Днес акциите на Sony поевтиняха с 6,8 на сто на борсата в Токио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още