IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Онлайн речник с правната терминология на ЕС

Първоначалният обем на термините е 3 000, но се предвижда те да бъдат периодично обновявани и допълвани

08:13 | 14.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Онлайн речник с правната терминология на ЕС

Електронна многоезична база данни от термини, терминосъчетания, ключови думи и ключови изрази от всички области на достиженията на правото на ЕС (acquis) на български, английски, френски и немски език започна да функционира в интернет по проект, финансиран със средства по ОПАК.

Търсенето в нея може да се извършва по ключова дума и по област от достиженията на правото на ЕС (acquis). След въвеждането на даден термин или терминосъчетание на български (или на английски) език излиза превод и на останалите три езика. Първоначалният обем на термините е 3 000, но се предвижда те да бъдат периодично обновявани и допълвани.

Базата данни е разработена от Центъра за преводи и редакции (ЦПР) към министъра на държавната администрация и административната реформа, в рамките на проекта „Повишаване на знанията и информираността на служителите в държавната администрация за работа с европейското законодателство”, който се финансира по Оперативната програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския социален фонд.

Терминологията, включена в нея, е резултат от процеса по превод и последващата езикова, юридическа и терминологична редакция на актове от първичното и вторичното законодателство на Европейския съюз на български език – учредителни договори, договори за присъединяване към ЕС, регламенти, директиви, решения, решения на Съда на ЕО и на Първоинстанционния съд, и др. Процесът е осъществен от екипа на Центъра за преводи и редакции във връзка с присъединяването на Република България към Европейския съюз. Термините са съгласувани с експерти от ресорните министерства и администрации.

Електронната терминологичната търсачка е създадена с цел да подпомага работата на служителите от държавната администрация със специализираната правна терминология от законодателството на Европейския съюз и по този начин да спомогне за популяризирането, по-ефективното използване и единната употреба на вече съгласуваните и установени в процеса на превод на acquis термини.

Достъпът до нея се осъществява през интернет страницата на ЦПР на адрес www.trc.government.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още