IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1 млрд. евро глоба за Intel*

Санкцията е рекордна в историята на европейската практика, наложена е заради нарушаване на свободната конкуренция

15:39 | 13.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
1 млрд. евро глоба за Intel*

Европейската комисия (EK) наложи рекордна санкция от 1,06 млрд. евро (1,45 млрд. долара) на американския производител на компютърни чипове Intel. Причината са практики на компанията, нарушаващи правилата за свободна конкуренция в границите на Европейския съюз.

Глобата, наложена на Intel, е над два пъти по-голяма от санкцията на Microsoft от 497 млн. евро, която Комисията наложи през 2004 година.

Разследването срещу Intel започна след жалба от страна на основния конкурент на компанията – Advanced Micro Devices (AMD). На база събраните документи ЕК е стигнала до извода, че за периода 2002-2007 година Intel е действала неправомерно и е използвала нечестни практики за увеличаване на пазарния си дял.

Тогава от компанията са плащали на производителите на компютри и търговците на дребно, за да бъдат предпочетени продуктите на Intel. Това обвинение се отхвърля от фирмата и тя заявява, че ще обжалва решението за глобата.

Според ЕК през периода, който е обхванат от разследването, от Intel са плащали на Acer, Dell, HP, Lenovo и NEC, като възнаграждението е ставало чрез скрити отстъпки, в случай че се използват именно техните процесори.

На Media Saturn пък, която притежава най-голямата верига за продажба на електроника на дребно в Европа, е плащано, за да предлага в своите обекти само компютри, в които са вложени чипове, произведени от Intel.

От Intel заявиха, че ще обжалват решението. 

„Intel силно възразява срещу това решение. Ние вярваме, че решението е неправилно и игнорира реалността на висококонкурентния пазар на микропроцесори – който се характеризира с непрекъснати иновации, подобряване на производителността на продуктите и понижаване на цените. Абсолютно никаква вреда не е нанесена на потребителите“, коментира в съобщение до медиите Пол Отелини, президент и главен изпълнителен директор на Intel Corporation. 

„Ние не вярваме, че нашите практики са нарушили европейски закон. Естественият резултат от конкурентен пазар, на който има само двама основни доставчици, е това, че когато една компания печели продажби, другата не печели. Генералният директорат на Комисията по въпросите на конкуренцията игнорира, или отказва да приеме значителните доказателства, които противоречат на твърденията в това решение. Ние вярваме, че тези доказателства показват, че когато компаниите се представят добре, пазарът ги възнаграждава, а когато не се представят добре, пазарът действа в съответствие с това“, допълва той.

*Допълнено към 15:50

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още