IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Microsoft продава облигации за пръв път, набира поне $500 млн.

Компанията смята, че акциите й са подценени и ще проведе процедура по обратно изкупуване и инвестиции

18:18 | 11.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Microsoft продава облигации за пръв път, набира поне $500 млн.

Софтуерният гигант Microsoft ще направи опит да продаде емисии от дългови инструменти с матуритет 5, 10 и 30 години с цел набиране на средства от пазара. Този ход е безпрецедентен в историята на компанията и с него се прави опит за набавяне на капитал за осъществяване на колосална процедура по обратно изкупуване на акции.

Продажбата може да бъде извършена още днес, посочват източници на Bloomberg, които са пожелали анонимност. По правило подобни емисии са в размер на поне 500 млн. долара, коментират анализатори.

Microsoft ще осъществи продажбата на облигации с цел набавяне на средства за мащабна операция по обратно изкупуване на акции. Поевтиняването на дяловете на компанията от 35 на сто за последната година прави акциите на Microsoft изключително атрактивни според мениджмънта и това е причината да бъде направен опит за обратно изкупуване на стойност 40 млрд. долара.

Освен за обратното изкупуване, Microsoft има нужда от средства за развитие на инвестиционна дейност, като обявените планове са за изграждане на център за данни, който да се противопостави на Google.

Според анализатори е било въпрос на време Microsoft да се възползва от топ-рейтинга, който притежава и да пусне на пазара облигационна емисия.

Днес книжата на компанията поскъпват с 1,2 на сто до 19,65 долара за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още