IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хакнаха домейна на Google в Мароко

Хакери от групировката PAKbugs са направили пробив в сайта на компанията, контролираща DNS адресите в Мароко

15:29 | 11.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Хакнаха домейна на Google в Мароко

Хакери блокираха домейна на търсачката Google в Мароко навръх деня на Европа, 9 май, съобщава TechCrunch. 

Нормалната работа на портала бе възстановена след няколко часа, които се оказаха достатъчни за това много хора да заснемат началната страница на Google.co.ma, на която бе поместено послание на английски "Ние победихме", както и линк, сочещ към сайта на пакистанската хакерска групировка PAKbugs.

Не е ясно как точно са действали хакерите, но се предполага, че те са направили пробив в сайта NIC.ma на компанията, която контролира DNS (Domain Name Server) адресите в Мароко, и са променили DNS адреса на Google. В резултат домейнът на Google е бил пренасочен към друг сървър и при опит за връзка с Google.co.ma се е показвало посланието на хакерите от PAKbugs.

От Google са пренасочили посетителите от Мароко на Google.com, докато успеят да възстановят нормалното функциониране на Google.co.ma.

Инцидентът не е първи по рода си за тази година. Преди месец по аналогичен начин бяха хакнати сайтовете на Google в Алжир и в Пуерто Рико.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още