IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Intel изправена пред рекордна глоба от Европейската комисия

Гигантът в производството на полупроводници се очаква да бъде санкциониран от органите за защита на конкуренцията

14:50 | 11.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Intel изправена пред рекордна глоба от Европейската комисия

Американският производител на чипове може да отнесе една от най-солените глоби, които европейските институции някога са налагали. Причината за това е нарушаване на правилата за защита на конкуренцията, съобщи Financial Times.

Според оценките на анализатори и юристи санкциите срещу Intel може да надхвърлят 1,5 млрд. долара като сбор от няколко глоби, наложени съвместно на компанията и софтуерния гигант Microsoft.

Разследването срещу Intel е започнало след жалба от страна на един от основните конкуренти на компанията – Advanced Micro Divices (AMD), че действията на гиганта нарушават принципите на конкурентната борба. В резултат на това е започнала процедура от страна на европейските институции.

Информацията на FT гласи, че глобата на Intel може да достигне максимален размер от 10 на сто от годишния приход на компанията. През 2008 година той достигна 37,6 млрд. долара, което би означавало колосална санкция от почти 4 млрд. долара. До такава обаче едва ли ще се стигне, смятат източниците на вестника. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още