IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Собственикът на Globul с 89% ръст в печалбата

Трансфер на акции за 200 млн. евро от държавата е основната причина за силния резултат

11:30 | 07.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Собственикът на Globul с 89% ръст в печалбата

Гръцкият телекомуникационен оператор Hellenic Telecommunications Organization SA (OTE), собственик на български мобилен оператор Globul чрез Cosmote, обяви, че е постигнат ръст на печалбата за първото тримесечие на годината в размер на 89 на сто. Като основна причина за това се посочва дълго чаканият трансфер на солидна сума от страна на гръцкото правителство.

За трите месеца до 31 март компанията е постигнала нетна печалба от 266,7 млрд. евро, след като преди година е успяла да реализира положителен резултат от 141,1 млн. евро. Главна роля за това е изиграло правителството на Гърция, което е прехвърлило на компанията акции за 200 млн. евро като субсидия за покриването на разходите за доброволна пенсионна схема, създадена на по-ранен етап, пише Wall Street Journal.

Оперативните приходи на ОТЕ преди обезценки и амортизации се увеличават с 35 на сто до 720,6 млн. евро. В същото време обаче цялостният приход на компанията бележи спад от 5,4 на сто до 1,45 млрд. евро.

Резултатите на ОТЕ са по-слаби от предварителните прогнози, които бяха за нетен приход от 1,52 млрд. евро и печалба в размер на 286 млн. евро.

В официалното съобщение за обявяването на резултатите на компанията председателят на борда на директорите Паганис Вурлумис заявява, че нарасналата конкуренция на пазара на мобилни и фиксирани услуги в страната е довела до спад в ръста на печалбата.

Освен това той призовава за ускоряване на процеса на трансформация на компанията с оглед затвърждаване на пазарните позиции и запазване на рентабилността.

Вчера акциите на ОТЕ постигнаха ръст от 4,1 на сто до 12,10 евро за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още