IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Италианска компания спря видеоигра с биещи се Исус и Мохамед

Продуктът е с провокативно и обидно съдържание както за християните, така и за мюсюлманите, заявиха от Организация Ислямска конференция

11:41 | 29.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Италианска компания спря видеоигра с биещи се Исус и Мохамед

Производител на видеоигри, създал игра с враждуващите персонажи на Исус и Мохамед, обяви, че спира продукта, който предизвика протести от страна на международната организация на ислямските държави Организация Ислямска конференция (ОИК).

„След официална декларация от ОИК решихме да свалим от сайта си играта „Faith Fighter“ („Боец за вярата“)“, съобщи италианската компания Molleindustria, предаде АФП.

Според фирмата целта на играта била да се противопостави на липсата на толерантност по един ироничен начин и с рисувани персонажи.

Говорител на Организация Ислямска конференция заяви по-рано в съобщение до медиите, че продуктът е с „провокативно и обидно съдържание както за християните, така и за мюсюлманите (...) и единственият ефект от него е да предизвиква нетолерантност“.

Проверка на Investor.bg установи, че в момента на сайта на италианската компания е пусната втора част на спорната игра, но този път тя не е свързана с насилие, а с „вдъхване на живот“ на персонажи от различни религии. Преди началото на миролюбивата игра от фирмата се извиняват за предишната версия и подчертават, че новото онлайн забавление е насочено и към „деца от всички възрасти, религиозни лидери и дори журналисти“.

Ислямът забранява изобразяването на Мохамед и публикуването на карикатури на пророка през септември 2005 в датски вестник доведе до масови демонстрации в много мюсюлмански страни.

Базираната в Саудитска Арабия ОИК обединява 57 страни членки и представлява 1,3 млрд. мюсюлмани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 29.04.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още