IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ново поколение нетбук компютри може да доведе до катаклизми на PC пазара

Според експерти новият компютър ще формира 15% от нетбук пазара през 2010 г.

11:26 | 27.04.09 г.
Ново поколение нетбук компютри може да доведе до катаклизми на PC пазара

Нов клас по-евтини и по-малки нетбук компютри може да се появи на ИТ пазара тази година, с което се очаква навлизането на нови играчи на вече конкурентния пазар, предава Ройтерс. 

Най-отличителното в новите мини лаптопи, ще е това, което ще им липсва: процесори на Intel Corp и операционна система Windows на Microsoft Corp, които са доминиращи на нетбук пазара в момента.

Новият нетбук, който използва по-малко енергия, ще работи с процесори с ниска мощност на ARM, които сега се използват в девет от десет мобилни телефона, вместо с процесорите Atom на Intel. Базираната във Великобритания ARM Holdings Plc е лицензирала технологията си.

От ARM казват, че тази година на пазара може да излязат до 10 модела нетбук компютри с тяхната технология, без да назовават конкретни производители. Според анализаторите интерес проявяват водещи играчи на PC пазара, както и азиатски изпълнители.

Анализатор от Enderle Group нарича новите нетбуци „изключително подривни“: „Това е пазар, който излага на риск цялата съществува структура на PC-тата“.

Цената на новия компютър може да е под 200 долара, в случай че мобилните оператори решат да субсидират покупката на компютъра, предлагайки го  с някакъв пакет екстри.

Това, което е пожертвано при новите нетбуци, е достъпността на PC-базираните интерфейси и системи за потребителите и мощността на процесорите. В момента нетбуците, които струват между 300 и 400 долара, са подходящи най-вече за сърфиране в интернет и приложения, които са с по-малко графики.

Windows XP не може да работи с ARM процесори, така че нетбуците ще използват софтуер на Linux и Android на Google Inc, използван досега в смартфоните.

Според анализаторите обаче Microsoft лесно може да навлезе на този пазар и не трябва да се подценява.

Феноменът  "нетбук" се появи през 2008 г., представен от 11,7 мнл. единици, промотиран от компании като Acer Inc и Asustek Computer Inc. Почти всеки производител на компютри предлага нетбук с Atom процесор, включително Hewlett-Packard Co и Dell Inc.

Анализаторите прогнозират че 20 до 30 млн. нетбук компютри ще бъдат продадени тази година, завземайки все по-голям дял от продажбите на лаптопи.

Според експерт от ABI Research, ARM нетбуците ще формират 15% от целия нетбук пазар през 2010 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още