IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

PC пазарът у нас отчита 3,5% годишен ръст за първото тримесечие

По този показател България се нарежда на четвърто място в ЕС, загубвайки лидерската си позиция от последните две тримесечие на 2008

10:41 | 25.04.09 г.
PC пазарът у нас отчита 3,5% годишен ръст за първото тримесечие

Пазарът на персонални компютри в България отчита 3,5% ръст в броя на продажбите на годишна база през първото тримесечие на 2009 г., показват предварителни данни на изследователската компания IDC, представени на среща с медиите.

По този показател България се нарежда на четвърто място от страните членки на Европейския съюз, загубвайки лидерската си позиция от последните две тримесечие на 2008 г. Ръстът за тримесечието се наблюдава и при трите сегмента от пазара - настолни компютри, лаптопи и сървъри с x86 архитектура, коментира Евелин Стоев, старши анализатор в IDC.

За цялата 2009 година от компанията очакват едноцифрен ръст за PC пазара, което ще е значително забавяне в сравнение с ръста от 48,8% за 2008 г., който е най-висок от всички страни в Европейския съюз.

Като цяло за ИТ пазара в България от IDC прогнозират положителен ръст през годината. Фактор, който се взима под внимание при прогнозата, е структурата на пазара. У нас 71% от ИТ сектора се пада на хардуер, 15% - на софтуер, и 14% - на услугите.

Данните за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за 2008 г. показват, че ръстът на PC пазарът е 10,9%, като той се дължи основно на продажбите на преносими компютри, които отчитат годишен ръст от 46,7%. По-назад остават продажбите на настолни компютри със спад от 11,2% и продажбите на x86 сървъри, които нарастват със 7% за годината. Според статистиката за ЦИЕ през цялата 2008 г. има сериозно забавяне на ръста на PC пазара. В България се наблюдава противоположна тенденция, като през първите девет месеца на годината има засилване на растежа и едва през четвъртото тримесечие той се забавя.

За 2008 г. ръстът на пазара у нас отново се дължи на добрите продажби на лаптопи, които заемат близо 60% от пазара, като по този показател България е на едно от челните места в ЕС. Неслучайно трима от доставчиците в топ 5 за 2008 г. въобще не продават настолни компютри и развиват търговия само с лаптопи. В класацията попадат Acer, Asus, Dell, HP, Toshiba, чийто кумулативен дял от пазара възлиза на 51,5%.

Очаква се психологическият ефект от кризата да продължи най-малко до втората половина на 2009 г. Войната между доставчиците ще се засили и те ще са принудени или да свалят цените, за да запазят пазарния си дял, или да загубят част от него, казва Стоев. През последното тримесечие на 2008 г. и дори през първото тримесечие на 2009 г. се забелязва промяна на търговския модел при някои от най-големите продавачи, като те се опитват не просто да продават PC, а да ги пласират в комплект с друг продукт или услуга.

Що се отнася до пазара на принтери в световен мащаб през цялата 2008 г. има спад. Единственият сегмент от този пазар, който не отчита спад, е на цветните лазерни многофункционални устройства. Същата тенденция с известни изключения се наблюдава и в ЦИЕ.

По степен на навлизане на лазерните устройства - сигнал за нивото на развитие на пазара, България изпреварва страни като Румъния и Гърция и заема едно от първите места по този критерий в цяла Европа. Делът на лазерните устройства от пазара на принтери е над 50% за 2008 г., като високото проникване на лазерните устройства се формира основно от монохромните лазерни принтери. Навлизането на многофункционални устройства в България непрекъснато се увеличава и до 2-3 години ще сме стигнали Румъния и Гърция, прогнозира Стоев. Тяхното по-бавно проникване у нас се обяснява с това, че българският пазар е много по ценово чувствителен, като все още се предпочитат еднофункционалните принтери.

През 2008 г. в България пазарът на принтери отчете ръст от 12,1% - най-висок от всички страни в ЕС. Единичната най-голяма категория е на лазерните принтери. Делът на цветните устройства в страната все още е много малък. Пет доставчици определят пазара и това са HP, Canon, Samsung, Xerox и Bother, чийто комбиниран дял е 85,8%. Очаква се преходът към мултифункционалните устройства, подпомаган от бизнеса, да се засили.

Както може да се предположи, във време на криза потребителите заменят оригинални с неоригинални консумативи и през 2009 г. делът на последните се очаква да нарасне. Забелязва се през последното тримесечие на 2008 г. и първото на тази година засилване на неофициалния внос и при PC-тата, и при принтерите. В много страни в Европа, пострадали значително от кризата, има големи запаси от непродадени продукти, които се продават на много ниски цени. От този внос най-сериозно засегнати ще бъдат марките от горния ценови клас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още