IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продуценти искат вдигане на задължителния праг за външни тв продукции

В Закона за радио и телевизия няма дори определение на понятието продуцент, коментират от новосформирана Асоциация на телевизионните продуценти

15:20 | 24.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Продуценти искат вдигане на задължителния праг за външни тв продукции

От Асоциация на телевизионните продуценти (АТП) настояват за промени в действащия Закон за радио и телевизия, с които да се увеличи задължителният праг за външни продукции от 10 на 30%. Това казаха от новосформираната асоциация при нейното представяне.

По думите на председателят на Управителния съвет на асоциацията Магърдич Халваджиян сега действащият закон е „архаичен и неадекватен на времето, в което живеем, и на динамичния медиен пазар у нас“.

„В Закона за радио и телевизия няма дори определение на понятието продуцент“, каза той, цитиран от БТА.

„До няколко дни се очаква асоциацията да стане член на Европейската асоциация на продуцентите (САПИ), надявам се да получим голяма подкрепа“, допълни Магърдич Халваджиян.

От асоциацията искат в Закона за радио и телевизия да бъдат регламентирани и уточнени понятията продуцент, външен продуцент и изпълнителен продуцент, както да бъдат изяснени и регламентирани понятията външна и местна продукция. Настоява се да бъдат регламентирани и повторенията на предавания, създадени или произведени от външен продуцент.

Членовете на асоциацията произвеждат 85 на сто от външните продукции в националните ефирни телевизии, които влизат в домовете на 2 милиона домакинства у нас, заяви Халваджиян.

АТП е учредена на 19 януари т.г. от тринадесет водещи продуцентски компании на българския телевизионен пазар.

Предстоят преговори на асоциацията с големите радио- и телевизионни оператори. „Основните проблеми, които касаят работата ни като творци и по които ще работим, са ползването на авторските продукти в онлайн среда, правото на дистрибуция на тези продукти извън страната, както и правото на ползване на наши лица - водещи“, заяви Халваджиян. Когато всеки играе сам за себе си, не можем да постигнем успех, затова сега се обединихме и ще защитаваме правата си, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още