IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дзен и изкуството на имейл комуникацията

Учител по медитация препоръчва да станем прави и да дишаме дълбоко, преди да отговорим на имейл

17:05 | 25.04.09 г.
Дзен и изкуството на имейл комуникацията

Във всеки един момент милиони хора са онлайн, четат и пишат на своите компютри. Много повече получават и изпращат имейли или текстови съобщения по мобилните си телефони. Въпреки цялата тази дейност обаче повечето от тези потребители не успяват да свършат много работа, казва експертът по освобождаване от стрес Сорън Гордхеймър в своята книга „Мъдрост 2.0 – древни тайни за креативните и постоянно общуващите“, цитиран от Ройтерс.

Докато хората постоянно обновяват профилите си във Facebook и общуват със седящия до тях колега чрез Twitter, Гордхейър твърди, че тази широка употреба на технологии всъщност прави хората много по-малко креативни и намалява комуникацията между тях.

Едно от ключовите послания в книгата е, че нещо липсва в живота на милионите изнервени технологични потребители, като по-конкретно се визират Щатите. „Това, което липсва, не са повече инструменти или технологии, а присъствието на нашето съзнание“, пише Гордхеймър. „Това е липсата на връзка с тази част на спокойствие и фокус вътре в нас – креативното съзнание“.

Докато някои от хората се обръщат към технологиите, за да запълнят тази празнота, според Гордхеймър именно технологиите са станали един от най-големите източници на стрес за американците, като най-типичният пример за това е интернет.

Едно от проучванията, цитирани в книгата, показва нарастване на броя на работниците в САЩ, които са подложени на засилен стрес на работното си място. Друго международно изследване пък установява, че двама на всеки трима запитани асоциират претоварването от информация със загуба на удовлетворение от работата.

Средностатистическият американец прекарва няколко часа на дена пред компютъра и използва електронната си поща повече от 50 пъти, а чат - 70 пъти. Ако човек получи имейл, докато е на работа, ще му отнеме средно 16 минути и 33 секунди, за да се върне към това, което е правил първоначално, се казва в книгата.

Решението не е в избягване на технологиите, казва Гордхеймър. Вместо това той представя начини, по които да се поеме контрол над тях.

Номерът е да си „съзнателно“, а не „постоянно“ свързан с технологиите, пише той.

Гордхеймър, който обучава отделни хора и групи на техники за намаляване на стреса, предлага на читателите да използват източни практики за медитация, които да облекчат огромния стрес, генериран от високоскоростната технокултура.

Използвайки много притчи на Дзен будизма и суфизма, книгата препоръчва „междинен“ подход за модерния работник с набор от дихателни упражнение и петминутна медитация, за подобряване на концентрацията.

Има дори сесия за лекуване на безсъние и наръчник за „съзнателно“ общуване чрез имейли, които приканват читателите да застанат в изправено положение, да дишат дълбоко и да забавят темпа на комуникация или да отложат пращането на съобщение с един-два дена.

„Всеки път, когато погледнем навътре към нивото на нашето присъствие, ние се преместваме от привичното и несъзнателното към креативното и съзнатото“, пише Гордхеймър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още