IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Удължиха до 70 години срока на авторските права за музикалните изпълнители

Предстои оценка дали е необходимо подобно удължаване на срока в аудиовизуалния сектор

10:55 | 24.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Удължиха до 70 години срока на авторските права за музикалните изпълнители

Срокът за закрила на авторските права на изпълнителите и продуцентите на звукозаписи ще се увеличи от 50 на 70 години, съгласно приетото от Европейския парламент (ЕП) законодателно предложение.

В първоначалното предложение на Европейската комисия увеличението на срока за получаване на възнаграждения от авторски права достигаше до 95 години след първото издание или изпълнение на творбата. Постигнатият компромис за 70 години взима под внимание позицията на Съвета на Европа и ще улесни постигането на съгласие с правителствата на държавите членки, се казва в съобщението на ЕП.

Депутатите одобриха създаването на специален фонд за студийни музиканти. Той ще бъде финансиран с финансовото участие на продуцентите, които се задължават да отделят за тази цел най-малко веднъж годишно поне 20% от приходите, спечелени благодарение на удължения срок за закрила на авторското право. Фондът ще осигурява възнаграждения за тези студийни музиканти, които са се отказали от правата си при подписване на договор за изпълнение.

Управлението на фонда ще бъде възложено на дружествата за колективно управление, които представляват интересите на изпълнителите и продуцентите.

Депутатите одобриха поправка, която дава възможност на изпълнителите за повторно договаряне на вече сключени от тях договори преди влизане в сила на директивата и 50 години след първото издаване на звукозаписите им.

Членовете на ЕП призоваха ЕК да започне процедура по оценка на въздействието във връзка с положението на европейския аудиовизуален сектор, която трябва да приключи до 1 януари 2010 г. Целта й е да се прецени дали е необходимо сходно удължаване на срока на закрила на авторските права на продуценти и оператори в аудиовизуалния сектор.

Според одобрената директива, ако 50 години след издаване на звукозаписа, продуцентите все още не са го предоставили на публиката, изпълнителите могат да поискат прекратяване на сключения договор, с който прехвърлят правата си на звукозаписната компания.

След това продуцентите имат на разположение една година, за да направят звукозаписа достъпен за публика. В случай че това не стане, те губят правата си над него.

Държавите членки ще имат на разположение две години, за да транспонират новата директива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още