IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Microsoft с първи спад на продажбите от 23 години насам

През първото тримесечие продажбите са паднали с 6%, което се случва за пръв път, откакто компанията е публична

09:21 | 24.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Microsoft с първи спад на продажбите от 23 години насам

Продажбите на софтуерния гигант Microsoft са отбелязали понижение от 6 на сто на годишна база за първото тримесечие на 2009 година, съобщават от компанията. Подобен резултат не е бил наблюдаван вече 23 години, като нито веднъж в историята на Microsoft, откакто тя е публична, не е отчитано подобно свиване.

В резултат на понижените продажби и влошената конюнктура Microsoft е отчела и спад на печалбата си от 32 на сто. Така за първите три месеца на годината тя възлиза на 2,98 млрд. долара. Продажбите на гиганта пък са на стойност 13,65 млрд. долара, пише ВВС.

Очакванията на анализаторите бяха за по-силни резултати на Microsoft и продажби в размер на около 15 млрд. долара.

По-голямата част от печалбата си Mircosoft постига чрез продажба на операционната система Windows и някои бизнес приложения към нея, каквото е например Office.

За влошените резултати влияние е оказало и понижението в търсенето на персонални компютри. То от своя страна се дължи на свиване на потребителските разходи и инвестициите на компаниите в условията на глобалната икономическа криза.

„Очакваме слабостите да продължат поне и през следващото тримесечие“, заявява финансовият директор на компанията Крис Лидъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още