IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кибер шпиони проникват в най-скъпия проект за въоръжение в САЩ

Престъпниците са успели да копират и да отклонят няколко терабайта с данни за дизайна и електрониката на изтребителя Joint Strike Fighter

13:15 | 21.04.09 г.
Кибер шпиони проникват в най-скъпия проект за въоръжение в САЩ

Кибер шпиони са проникнали в проекта на Пентагона за създаване на изтребителя Joint Strike Fighter, съобщават източници от правителството, запознати с атаките. Програмата на стойност 300 млрд. долара е най-скъпата досега за създаване на оръжие на министерството на отбраната, предава Wall Street Journal.

Подобни инциденти са се случили на няколко пъти със системата за въздушен контрол на силите по въздухоплаване през последните месеци, допълват източниците. В случая с програмата за създаване на изтребителя, шпионите са успели да копират и да отклонят няколко терабайта с данни за дизайна и електрониката на самолета.

Поредните атаки доказват, че битката между САЩ и потенциалните им врагове за информационните мрежи, които покриват света, се ожесточават, пише изданието. Последният случай бе предшестван от нападението на компютри, използвани за контрол на електроразпределителната система на САЩ, от чуждестранни шпиони.

Много от детайлите по последната атака не са изяснени, в това число самоличността на шпионите и мащабът на щетите за отбранителната програма на САЩ както от финансова гледна точка, така и що се отнася до сигурността. Освен това, въпреки че шпионите са успели да изтеглят значително количество информация, свързана с изтребителя, те са нямали достъп до най-чувствителните данни, съхранявани в компютри, които нямат достъп до интернет.

Според бивши служители на военните сили атаките изглежда идват от Китай. Въпреки това може да е изключително трудно да се установи истинският произход на шпионите, тъй като подправянето на самоличността онлайн е елементарно.

От китайското посолство са заявили, че Китай се „противопоставя и забранява каквито и да е форми на кибер престъпления“. Според съобщението на посолството обвиненията в кибер шпионаж са изфабрикувани преднамерено.

Запознати смятат, че шпионите са използвали уязвими места в мрежите на двама или трима от изпълнителните, заети с изграждането на изтребителя. Главен изпълнител е Lockheed Martin Corp., а основна роля в проекта имат и Northrop Grumman Corp и BAE Systems PLC. От компаниите са отказали да дадат коментар.

Служители на Пентагона също са отказали да коментират директно въпроса, но е станало ясно, че е започнало разследване по случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още