IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

IBM изненада пазарите с нетна печалба на акция от 1,7 долара

Нетната печалба намалява с 1 процент до 2,3 млрд. долара за първото тримесечие на годината

11:08 | 21.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
IBM изненада пазарите с нетна печалба на акция от 1,7 долара

Нетната печалба на технологичната компания IBM се понижи с 1 процент до 2,3 млрд. долара за първото тримесечие на годината, в сравнение с 2,32 млрд. долара преди една година, предаде Ройтерс.

Нетната печалба на една акция се увеличава до 1,7 долара спрямо 1,64 долара за съответстващото тримесечие на 2008 г. Пазарните очаквания бяха за нетна печалба на акция от 1,67 долара. Увеличението на маржина на печалбата и по-малкият брой на акциите в обращение допринасят за по-добрия финансов резултат на една акция.

Приходите от продажби са намалели с 11 процента на годишна база до 21,7 млрд. долара спрямо 24,5 млрд. долара за първите три месеца на 2008 г. Понижението, което се оказа по-силно от пазарните очаквания, е подхранено в най-голяма степен от свиването на покупките на корпоративните клиенти на IBM. Пазарните очаквания бяха за по-големи приходи от дейността в размер на 22,6 млрд. долара.

IBM, която е най-големия доставчик на софтуер в света, също бе силно засегната от икономическата криза, но въпреки това продължава да бъде една от най-стабилните американски компании. Досега тя демонстрира по-добри финансови резултати в сравнение с редица конкурентни технологични компании благодарение на нарастването на бизнеса със софтуер и услуги, в това число аутсорсинг и центрове за IT услуги. Техният дял се увеличава за сметка на производството на хардуер. В резултат на това маржинът на печалбата се увеличава от 41,5% преди година до 43,4 процента за първите три месеца на 2009 г.

Ръководството на компанията потвърди своите прогнози за нетна печалба за годината в размер на поне 9,2 долара на акция, като увереността относно реализирането на този резултат се увеличава. Прогнозата за следващата година е за нетна печалба на акция от 10-11 долара.

Добрите новини за IBM засилиха надеждите на инвеститорите, че първото тримесечие на тази година ще маркира края на свиването на активността в технологичния сектор. Книжата на IBM се търгуват с отстъпка от 1,8% до 98,6 долара за акция в часовете на електронната търговия преди старта на днешната сесия на Нюйоркската фондова борса.

IBM се конкурира с Hewlett-Packard и Oracle при покупката на производителя на софтуер и сървъри Sun Microsystems за повече от 7 млрд. долара. Неназовани източници на Ройтерс са съобщили, че офертата на IBM за 9,4 долара за една акция на Sun е била отхвърлена. Същевременно от Oracle са предложили 9,5 долара за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още