IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

По-ниски цени на роуминга в ЕС от юли 2009 г.

От юли операторите трябва да таксуват абонатите на база секунда, но могат да прилагат първоначален неразделен период за таксуване от 30 сек

10:32 | 18.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
По-ниски цени на роуминга в ЕС от юли 2009 г.

Цените за обаждане, изпращане на съобщения и мобилен интернет в роуминг ще бъдат намалени от 1-ви юли 2009 г., като максималните цени за обаждания ще бъдат 0,43 евро за изходящи и 0,19 евро на минута (без ДДС) за входящи разговори. Това ще гласуват евродепутатите на свое заседание във вторник следващата седмица.

Максималната цена на SMS в роуминг от 1-ви юли 2009 г. ще бъде 0,11 евро (без ДДС).

Законодателството не фиксира тарифите в роуминг на общо за ЕС ниво, а определя таван, под който мобилните оператори могат да се конкурират, предлагайки по-ниски цени. Според текста, който ще бъде гласуван, „домашните“ мобилни оператори могат да налагат следните тарифи на своите клиенти за разговори в роуминг:

- от 1-ви юли 2009 г.: максимум 0,43 евро на минута (без ДДС) за изходящи и максимум 0,19 евро на минута (без ДДС) за входящи разговори в роуминг;

- от 1-ви юли 2010 г.: максимум 0,39 евро на минута (без ДДС) за изходящи и максимум 0,15 евро на минута (без ДДС) за входящи разговори в роуминг;

- от 1-ви юли 2011 г.: максимум 0,35 евро на минута (без ДДС) за изходящи и максимум 0.11 евро на минута (без ДДС) за входящи разговори в роуминг.

От 1-ви юли 2009 г. операторите трябва да таксуват своите абонати на база секунда, но могат да прилагат първоначален неразделен период за таксуване от 30 секунди.

Други услуги за пренос на данни в роуминг (като изпращане на имейли и снимки или навигиране в интернет чрез мобилни телефони или преносими компютри) ще бъдат регулирани на едро – т.е. ще има ценови лимит за таксите в роуминг (изчислявани на база килобайт), които чуждият оператор може да налага на домашния оператор на потребителя:

- от 1-ви юли 2009 г.: максимум 1 евро на мегабайт (без ДДС);

- от 1-ви юли 2010 г.: максимум 0,80 евро на мегабайт (без ДДС);

- от 1-ви юли 2011 г.: максимум 0,50 евро на мегабайт (без ДДС).

За да се избягват „шокиращи фактури“ при голямо ползване на мобилни услуги в чужбина, от 1-ви март 2010 г. потребителите могат да изберат без допълнителни такси максимален таван на своите разходи в роуминг. Един от тези тавани трябва да бъде фиксиран на 50 евро (без ДДС) или на съответния обем данни, се споразумяха депутатите и председателството на Съвета.

Този лимит ще се прилага автоматично за всички потребители, които не са посочили друга опция.

Според неформалния компромис операторите трябва да предупреждават своите клиенти, когато са достигнали 80% от договорения таван. След като лимитът е изчерпан, трябва да бъде изпратено друго съобщение, посочващо процедурата, която да бъде следвана, ако потребителят иска да продължи да ползва услуги в роуминг. Ако потребителят не отговори на това съобщение, операторът трябва да прекрати всички услуги в роуминг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още