IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Русия нарастват просрочените плащания за интернет и кабелна телевизия

Преди година в Русия съдебните дела за изискване на интернет дългове са били единични случаи, докато тази година има хиляди такива дела

16:18 | 16.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
В Русия нарастват просрочените плащания за интернет и кабелна телевизия

Нов вид длъжници са се появили в Русия благодарение на високите технологии, съобщава Руската федералната служба на съдебните пристави, цитирана от "Российская газета". Длъжниците стигат до съд вследствие на просрочени плащания на сметките за интернет и кабелна телевизия.

В Русия хората, които не плащат издръжка или не внасят на време вноските си по кредити, вече са отживелица. В днешно време те са изместени от тези, които не са си платили интернета и кабелната телевизия. В руския град Киров например, който има 460 хил. жители, съдебните пристави са образували над 1000 изпълнителни производства на граждани, задлъжнели към интернет доставчици.

Преди година в Русия съдебните дела за изискване на интернет дългове са били единични случаи, докато тази година има хиляди такива дела.

В някои от случаите руските граждани изпадат в дългове поради чиста разсеяност. Според Закона за защита на потребителите компаниите не могат да прекратят едностранно договорите с клиентите си - когато някой клиент иска да прекрати договор с дадена компания, той е длъжен да отиде в офиса на компанията, да обясни, че не иска да ползва повече улсугите й и да се подпише на определен документ. Често обаче, преминавайки от един доставчик към друг, хората забравят да прекратят отношенията си със стария доставчик. Така старият договор продължава да действа, а задлъжнялостта - да расте, дори и потребителят да не използва интернет.

Въпреки виртуалността на интернет услугите мерките, които налагат съдебните пристави на длъжниците, са напълно реални. Длъжниците биват предупредени на първо време, че ще им бъдат блокирани средствата по сметките, а като по-крайна мярка може да бъде предприето и налагане на запор на имота на длъжника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още