IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световните доставки на PC-та с над 7% спад за първото тримесечието

Резултатите на световния пазар на персонални компютри са по-добри от очакваните, казват от IDC

15:24 | 16.04.09 г.
Световните доставки на PC-та с над 7% спад за първото тримесечието

Доставките на персонални компютри в световен мащаб са намалели със 7,1 на сто през първото тримесечие на годината, съобщиха от IDC, цитирани от Ройтерс. Спадът в цените и растящата популярност на нетбук компютрите са предпазили индустрията от по-драстични понижение, казват от компанията.

За разлика от предишни години PC пазарът в САЩ се представя по-добре в сравнение с останалите пазари по света, като доставките в страната са се понижили с едва 3,1 на сто.

Отделно изследователската компания Gartner съобщи, че световните доставки на персонални компютри са регистрирали спад от 6,5% за тримесечието и не са отчели съществени изменения на щатския пазар.

„Американският пазар е изненадващо силен, той показа по-добри резултати от прогнозираните“, казва вицепрезидентът на IDC Боб О'Донъл.

От компанията казват също, че световните резултати са малко по-добри, отколкото са очаквали и търсенето на персонални компютри е демонстрирало известна гъвкавост в сравнение с предишни рецесии.

По оценка на IDC стойността на световния PC пазар за 2008 г. възлиза на 243 млрд. долара.

Компанията прогнозира по-стабилно производство през следващото тримесечие, като се очаква към края на годината пазарът отново да започне да отчита растеж.

По-песимистични обаче са прогнозите на Gartner, от където казват, че има данни за презареждане на инвентара по дистрибуционния канал, но това не трябва да бъде интерпретирано като активизиране на търсенето.

„Не е ясно все още дали световният PC пазар е стигнал дъното“, казва Джордж Шифлър, директор „Проучвания“ в Gartner.

Очевидното е, че потребителите са се пренасочили към по-евтините лаптопи, в това число и нетбук компютрите, и това предотвратява по-голям спад в доставките. При нетбук компютрите доставките са на път да отбележат двоен ръст през 2009 г. коментират от IDC.

Производителят Hewlett-Packard Co успя да осъществи 2,9 на сто ръст в доставките си за първото тримесечие и увеличи лидерския си дял в световната индустрия на 20,5%.

Доставките на Dell се понижиха с 16,7 на сто за първите три месеца на годината, засегнати от слабото търсене от бизнеса. Пазарният дял на компанията падна до 13,6%, нареждайки я на второ място, следвана от Acer Inc, която успя да увеличи дела си на 11,6 на сто.

Останалите в топ пет на компании с най-голям дял от пазара на PC-та са Lenovo и Toshiba Corp.

По-рано най-големият производител на чипове в света Intel отчете по-добри финансови резултати от очакваните от анализаторитезаяви и заяви, че вижда признаци, че PC пазарът е достигнал дъното си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още