IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чип с биометрични данни засега ще има само в международните паспорти

Смяната на паспортите ще се извърши плавно след изтичане на валидността на старите документи

16:37 | 15.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Чип с биометрични данни засега ще има само в международните паспорти

Засега електронен чип с биометрични данни ще има само в международните паспорти, съобщи министърът на вътрешните работи Михаил Миков при представянето на подробности около договора за изработването на документи за самоличност с биометрични данни.

Договорът със "Сименс", която спечели обществената поръчка, бе подписан в понеделник.

Цената на новите международни паспорти ще бъде 25 евро.

Хората няма да са задължени да сменят веднага паспортите си, посочи Миков, цитиран от БТА. Смяната им ще се извърши плавно след изтичане на валидността на старите документи. В цените ще се включва и фотографското заснемане, добави министърът. С подписването на договора за изпълнение на проекта България ще изпълни изискванията на Европейския съюз по отношение на регламента за задължително въвеждане на биометрични данни в документите за самоличност, подчерта той.

Електронен носител с биометрични данни ще бъде полаган освен в паспортите и в документите за пребиваване на граждани от трети страни. Паспортите ще бъдат обезпечени със знак за електронен носител и надпис „Европейски съюз“. Биометричните данни включват и дактилоскопни данни. Промени в личните карти на гражданите засега няма да има, освен материала на носителя и някои допълнителни защити.

Обществената поръчка е с предмет „Изграждане на Централизирана автоматизирана информационна система с децентрализирано персонализиране на българските документи за самоличност, за пребиваване и за управление на моторни превозни средства“.

Офертната цена на поръчката е 116 млн. евро. В срок от 6 месеца системата за изработването на документите трябва да бъде изградена и да започне да функционира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още