IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Компютърните вируси стават все повече и се насочват към законни сайтове

Наблюдава се огромно увеличение на броя вируси и червеи в мрежата, като през 2008 г. са идентифицирани 1,6 млн. спрямо 624 хил. през 2007 г.

10:23 | 14.04.09 г.
Компютърните вируси стават все повече и се насочват към законни сайтове

Броят компютърни вируси нараства с необикновено бързи темпове и се пренасочва от имейл техники към привидно безопасни сайтове, казват от компанията за интернет сигурност Symantec Corp в свой доклад, представен днес.

Наблюдава се огромно увеличение на броя вируси и червеи в мрежата, също наричани „злонамерен код“, като през 2008 г. са идентифицирани 1,6 млн. спрямо 624 хил. през 2007 г., сочат данните на компанията.

„60% от всички заплахи от злонамерен код за последните 20 години са дошли само в рамките на последните 12 месеца“, казва Винсънт Уифър, вицепрезидент в Symantec, в интервю с Ройтерс.

За да се сдобият с лична информация, атакуващите се пренасочват от употреба на имейл техники като т. нар. фишинг към завладяването на напълно легитимни сайтове, например на някой малък бизнес, който използват, за да крадат, се посочва в доклада.

Хакерите избягват големи корпоративни сайтове, управлявани от компании, които бързо биха се справили със ситуацията и предпочитат малки сайтове, които не се управляват от професионалисти, като например сайт на малък хотел. В доклада се цитират и други примери за заразени сайтове като британски държавни сайтове и такива на ООН.

„Лошите си избират законни сайтове и ги компрометират“, казва Уифър.

Разпространението широколентовия достъп улеснява нещата за хакерите, които могат да се възползват от райони, в които няма конкретно законодателство в сектора.

„През 2008 г. 78% от заплахите за конфиденциална информация са изнасяли потребителски данни, а 76% са използвали keylogging (при който се проследява всеки удар върху клавиатурата, за да се разбере име или парола), за да откраднат информация за достъп до банкови сметки“, се посочва в доклада.

Веднъж откраднати, номера на кредитни карти, имена и пароли се продават на черния пазара.

„Най-популярната стока за продажба в сървърите на подземната икономика през 2008 г. е била информация за кредитни карти, която е формирала 32% от общата търговия“, пише в доклада. „Цената за една карта може да падне и до 6 цента, когато се купуват на едро“.

Детайли за банкови сметки е вероятно втората най-популярна стока (19%), като цените са между 10 и 1000 долара на сметка. На трето място са имейл акаунти (с име и парола) с дял от 5 на сто и цени между 10 цента и 100 долара.

Уифър сямта, че потребителите вече не могат да разчитат само на защитата от софтуер за сигурност и призовава за международно сътрудничество, за да се изкорени организираната престъпност в районите, в които няма закони. „С по-голямото разпространение на широколентовия достъп, който става все по-евтин, вирусите също се разпространяват. Това е наистина голямо предизвикателство“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още