IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индийската Tech Mahindra спечели търга за скандалната Satyam

Печелившата оферта е за придобиване на 31% дял от Satyam при 58 рупии на акция

11:41 | 13.04.09 г.
Индийската Tech Mahindra спечели търга за скандалната Satyam

Индийската компания Tech Mahindra спечели наддаването за скандалната софтуерна фирма Satyam Computer Services, предава Ройтерс.

Двете компании са се споразумели Tech Mahindra да купи 31 на сто от Satyam за 58 рупии на акция (1,16 долара). Tech Mahindra успя да пребори офертите на спрягания за победител инженерингов конгломерат Larsen & Toubro и базираната в САЩ компания за аутсорсинг Cognizant Technology Solutions.

Офертата за 31% дял от Satyam ще бъде последвана от отворена оферта за още 20% от компанията.

При 58 рупии на акция Tech Mahindra ще трябва да плати около 32-33 млрд. рупии, за да придобие контролиращ пакет от 51 на сто в Satyam, казва анализатор от посредническата компания Prabhudas Lilladher, цитиран от Wall Street Journal.

Печелившата оферта трябва да бъде одобрена от регулаторните органи, които очакват Satyam да потърси разрешение от тях в рамките на 2-3 дни.

Три месеца по-рано основателят на Satyam Рамалинга Ражу шокира инвеститорите, признавайки, че е подправял счетоводните отчети в продължение на години и постави под съмнение бъдещето на компанията, която преди се нареждаше като четвъртата най-голяма компания за софтуерни услуги в Индия.

Реагирайки на скандала, правителството се намеси, като освободи тогавашния борд на директорите и назначи нов.

Според анализаторите компанията е доста атрактивна заради дългия списък с ключови клиенти и спада в пазарната стойност след разкритието на измамата за над 1 млрд. долара

Въпреки това експертите не знаят точно как да оценят стойността на компанията предвид несигурността по отношение на активите й и делата, заведени срещу нея от акционерите й в САЩ.

През октомври от Satyam съобщиха, че имат около 53 хил. служители и повече от 600 клиенти, сред които General Electric, Cisco Systems и Qantas Airways.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още