IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Магистратите ни не разбират от компютърни престъпления

В момента у нас има само едно звено за борба с компютърните престъпления - към Главната дирекция „Криминална полиция“

10:06 | 04.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Магистратите ни не разбират от компютърни престъпления

В момента в България липсват достатъчно магистрати, които да са адекватно ограмотени по отношение на компютърните престъпления. Такова е мнението на ръководителя на проекта „Правосъдието в дигиталната ера“ на фондация „Право и интернет“ Георги Димитров, изразено по време на семинар през тази седмица.

По думите му борбата с този вид престъпления изисква много познания в областта на технологиите. Димитров заяви, че магистратите трябва да са наясно в какво се крие същността на самото деяние при този род криминална дейност, за да може да се води адекватно разследване или да се прилага адекватно правораздаване.

Той припомни, че има програма на Висшия съдебен съвет (ВСС) за масово обучение на магистрати по отношение на компютърните престъпления, но според него това не е достатъчно. По думите му в момента липсват специализирани звена във всички отдели на съдебната система за такива престъпления.

Според Димитров такива звена трябва да има към всички поделения на МВР.

Той посочи, че в момента у нас има само едно звено за борба с компютърните престъпления - към Главната дирекция „Криминална полиция“. Димитров заяви, че от фондацията ще отправят препоръка към Националния институт по правосъдие да създаде постоянно действаща програма за обучение на магистрати по този казус.

Сред основните проблеми в борбата с компютърните престъпления е и това, че информационните технологии се развиват по-бързо, отколкото законодателството е способно да установи правна регулация, посочи Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още