IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Навикът - основна причина у нас все още да се плаща в брой, а не с карта

73% от участвалите в проучване имат банкова карта, а 48 на сто от притежателите на дебитна карта я ползват за плащане на продукти и услуги

15:59 | 02.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Навикът - основна причина у нас все още да се плаща в брой, а не с карта

Навикът е основна причина картодържателите у нас да плащат в брой, а не с карта. Това сочат резултатите от представено днес проучване на независимата агенция за пазарни проучвания Арбитраж, реализирано в периода 21 - 31 януари 2009 г. Участниците в проучването, които са били разпитани по телефона, съставят представителна извадка за населението от 18 до 55 години в десетте най-големи града в България (Бургас, Варна, Добрич, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Шумен).

Общо 73 на сто от анкетираните имат банкова карта, като 93,4% от тези картодържатели имат дебитна карта, 29,2% притежават кредитна карта, а 0,3% са собственици на бизнес карта. Освен това, 23 на сто от заявилите, че притежават банкова карта, имат и дебитна и кредитна такава.

"Хората вече са наясно, че могат да използват банковите карти на много места и най-вече на тези, в които пазаруват ежедневно", коментира резултатите от проучването Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

Общо 92,1% от интервюираните картодържатели знаят, че могат да плащат с карта в магазини за хранителни стоки и супермаркети, 80,2% - в магазини за техника, докато 68,9 на сто са наясно, че могат да използват карта за плащания на различни услуги (ток, вода, телефон, парно) през банкомат. Че употребата на карти е възможно средство за разплащане на бензиностанциите знаят 61,2 на сто, 52,4% знаят, че могат да плащат с карта в магазини за дрехи и обувки, а 47,1 на сто - за пазаруване в онлайн магазини. Само 8,2% обаче са наясно, че могат да използват своите карти във фризьорски салони, СПА центрове и козметични студия, а 13,3% - в аптеки и медицински центрове.

Като основно предимство на дебитната карта 42,4% от запитаните картодържатели изтъкват това, че не носят пари в брой. За 18,7 на сто дебитната карта дава удобство и улеснение, 12,6% оценяват като главно нейно предимство това, че разполагат с пари по всяко време, 1,4% отчитат възможността за онлайн пазаруване. Някои от другите преимущества, които анкетираните са посочили, са спестяване на време, сигурност, избягване на фалшиви пари, фактът, че няма риск от ограбване на улицата, както и това, че парите в картата се олихвяват. Според 5 на сто от респондентите дебитната карта не няма предимства.

Запитани за какво използват дебитната си карта, 52 на сто от картодържателите са отговорили "само за теглене от банкомат". Останалите 48% ползват картата си и за плащане на продукти и услуги. 52,8% от ползващите картата си за плащане на стоки и услуги и 66,4% от тези, употребяващи я само за теглене на пари от банкомат, не знаят дали има такса при плащане с картата.

Основна причина за 21% от притежателите на дебитна карта да плащат с нея е, защото им е по-удобно, докато едва 0,4 на сто от тях плащат с дебитна карта, защото получават месечно извлечение, което им позволява да водят по-добър отчет на собствените си средства и разходи.

"Плащането в самите обекти с карта е по-изгодно от тегленето на пари в брой, тъй като за второто има такса", коментира Славка Вълкова, председател на Изпълнителния комитет на банките членове на Visa в България и директор Управление “Карти”, Уникредит Булбанк. Тя посочи, че таксите у нас за теглене на пари от банкомат от дебитна карта, която не е издадена от банката, на която е банкоматът, са от порядъка на 0,80 - 0,90 лв. средно, докато в останалите европейски страни таксата е много по-висока (поне 2-3 евро), тъй като междубанковите такси там са по-високи.

Относно кредитните карти Вълкова коментира, че те не са продукт само за заможните клиенти, тъй като могат да бъдат използвани и от тези, които се нуждаят от малко финансиране, за да покрият ежедневните си нужди.

"Ако един клиент не е взимал кредити, трябва да има поне 300 лв. месечни доходи, за да му се издаде кредитна карта. Ако е теглил кредити, то той има по-висока кредитна задлъжнялост и се разглеждат и други критерии, за да се прецени дали да му се издаде такава карта", разясни Славка Вълкова за повишените критерии за издаване на кредитна карта.

"Колкото повече карти има в една страна и те се използват за разплащания, толкова повече икономиката върви към прозрачност", заключи Красимира Райчева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още