IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай и Куба начело в списъка на репресиращите онлайн

На най-голяма интернет свобода се радват живеещите в Бразилия, Великобритания, Естония и Южна Африка

11:46 | 01.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Китай и Куба начело в списъка на репресиращите онлайн

Опитите на Китай да цензурира и контролира интернет осигуриха на страната стабилни позиции в изготвен „черен списък“ на държавите по света, в които няма свобода на изразяване онлайн. Това става ясно от цитиран от АФП доклад на организацията за защита на правата на човека Freedom House.

Изследването е фокусирано върху свободата в интернет в 15 страни, като в списъка на „несвободните“ интернет потребители попадат гражданите на Китай, Куба, Иран и Тунис. И в четирите държави се прилагат строги правителствени мерки за контрол над онлайн дейностите.

Седем страни – Египет, Индия, Грузия, Кения, Малайзия, Русия и Турция, са считани за „частично свободни“, докато четири са квалифицирани като „свободни“ - Бразилия, Великобритания, Естония и Южна Африка.

В доклада се подчертава, че правата на интернет потребителите са все по-заплашени, докато правителствата засилват възможностите си за онлайн контрол.

„Над един милиард души се обръщат към интернет и мобилните телефони, за да създадат една нова граница на свобода, отвъд която могат да упражняват правата си на свободно изразяване без риск от последствия“, посочва Дженифър Уиндзор, директор на Freedom House.

„Но с разширяването на достъпа се засилват и мерките, които взимат правителствата, за да наблюдават, цензурират и наказват потребителите“, допълва тя.

Според базираната във Вашингтон организация живеещите в Куба са в много неизгодна позиция в това отношение. „Куба е една от страните с най-репресиращи политики в света спрямо интернет свободата“, пише в доклада.

В Китай, където има най-много интернет потребители (около 300 млн.), пък действа „най-развитият цензуриращ апарат в света“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още