IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руски олигарх съди Forbes, не иска да е в списъка с милиардерите

Според Александър Лебедев щатското списание е виновно за финансовата криза, освен това му е попречило да стане кмет на Сочи

12:55 | 31.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Руски олигарх съди Forbes, не иска да е в списъка с милиардерите

Руският бизнесмен и собственик на медии Александър Лебедев, е заявил, че ще съди списание Forbes, защото е съобщило, че той е загубил 2,5 млрд. долара от глобалната криза, съобщи вестник Guardian.

Лебедев, който купи британското издание Evening Standard през януари, планира да иска по съдебен път компенсации от щатското списание заради изнесената информация в годишната класация на Forbes за най-богатите хора в света.

"Списание Forbes твърди, че съм загубил 2,5 млрд. долара от глобалната финансова криза. Това е абсурдно. Ще искам компенсация за материални и морални щети, причинени от тази клевета“, е заявил Лебедев пред руската агенция Интерфакс.

Според бизнесмена по този начин списанието е компрометирало кандидатурата му за кмет на Сочи – руският курорт на Черно море, който ще е домакин на зимните Олимпийски игри през 2014 г. По думите му неговите опоненти са използвали твърденията за финансовите му загуби, за да намекнат, че иска поста единствено с цел да се сдобие със средства чрез присвояване на фондове, предназначени за игрите.

"Смятам, че списание Forbes, което редовно публикува грешна информация за мен и други хора, трябва да бъде държано отговорно за за световната финансова и икономическа криза", твърди Лебедев. "Списанието надува балона на милиардерите твърде дълго време. Балонът се пръсна и помете финансите и икономиката на много развити страни".

Между Лебедев и Forbes има отдавнашна вражда и по негови твърдения той пише редовно на редакторите с искане да бъде изваден от списъка на милиардерите.

В скорошен постинг в блога си Лебедев обвинява списанието в погрешно изчисляване на състоянието на мнозина бизнесмени заради приписване стойността на акциите, купени с кредит. "Ако някой вземе на заем един милиард долара от банката, това прави ли го милиардер?", пита той.

В началото на месеца Forbes публикува годишната си класация на най-богатите хора в света, като според нея състоянието на Лебедев е намаляло от 3,1 млрд. долара преди година до под 1 млрд. долара сега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още