IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Регистрираните интернет измами в САЩ са се повишили с една трета през 2008

Едва 15% от всички случаи на кибер измами обаче стигат до вниманието на агенциите за борба с престъпността

12:47 | 31.03.09 г.
Регистрираните интернет измами в САЩ са се повишили с една трета през 2008

Измамите в интернет, за които са изпратени оплаквания до американските власти, са се увеличили с 33 на сто миналата година за първи път от три години насам, съобщиха щатските органи на реда. 

Регистрираните в САЩ загуби от интернет престъпления са достигнали 264,6 млн. долара през 2008 г., показва докладът на Центъра за докладване на интернет измами, цитиран от Ройтерс.

Онлайн схемите, произхождащи от различни краища на света – най-вече от САЩ, Канада, Великобритания, Нигерия и Китай – зачестяват тази година, като подадените жалби в САЩ са се увеличили с близо 50% само за март.

През 2008 г. най-чести са били оплакванията за недоставяне на обещани стоки, следвани от измама при търг, схеми с кредитни карти и инвестиционни измами, сочи докладът.

От общо 275 284 оплаквания, получени от центъра през 2008 г., около 72 940 са били отнесени към инстанциите за завеждане на съдебно дело. Само за първото тримесечие броят на тези оплаквания се е увеличил с 40 хил., казват от центъра.

„Смятаме, че тези данни, както за броя на жалбите, така и за нанесените загуби, са само върхът на айсберга,“ казва Джон Кейн, автор на доклада.

„По наши проучвания едва 15% от всички случаи на кибер измами са били поставени на вниманието на агенциите за борба с престъпността,“ казва той.

От всички оплаквания 66% са били насочени към измамници в САЩ, следвани от Великобритания с 11%, Нигерия (7,5%), Канада (3%) и Китай (1,6%). В границите на САЩ по-голямата част от киберизмамите са с калифорнийски произход, следвани от тези в Ню Йорк и Флорида.

Мошеническите продажби на сайтове за онлайн търговия като eBay Inc и сайтове за обяви като craigslist.com формират 32 на сто от недоставянето на обещани стоки, се казва в доклада. Този тип оплаквания отговарят за около 33% от всички жалби, при които се търси отговорност по съдебен път.

При около 74% от схемите са били използвани имейл съобщения, а при около 29% - сайтове. Мошениците обаче все по-често си служат с нови технологии като социални мрежи и програми за чат, коментира Кейн.

Според доклада почти 80% от разкритите нарушители са мъже.

От хората, които подават оплаквания, близо половината са на възраст между 30 и 50 години.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още