IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестиционното звено на Google ще вложи до $100 млн. в рискови проекти

Главна цел на звеното ще бъде финансирането на печеливши проекти в интернет и в областта на екологично чистите технологии

11:11 | 31.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестиционното звено на Google ще вложи до $100 млн. в рискови проекти

Технологичната компания Google, която инвестира в редица бизнес начинания през последните години, ще обяви официално днес създаването на своето инвестиционно подразделение, чиято главна цел ще бъде финансирането на печеливши проекти.

Инвестиционното звено, което ще се нарича Google Ventures, ще инвестира до 100 млн. долара в рискови проекти през следващите 12 месеца. Новото подразделение ще се намира под ръководството на Дейвид Дръмонд, който в момента заема поста на старши вицепрезидент и главен юрист в компанията.

Инвестициите ще бъдат управлявани от Уилям Марис, предприемач в областта на уеб разработките, който се присъединява към Google преди година, и Рич Минър, който е един от създателите на операционната система за мобилни устройства Android, която Google закупува през 2005 г.

Според Уилям Марис, цитиран от Wall Street Journal, новото подразделение на Google ще осъществи връзката между идеите на служители на компанията или техни познати, и света на рисковия капитал. По този начин ще могат да се финансират обещаващи начинания в областта на интернет технологиите и технологиите за произвеждане на екологично чиста енергия.

Много други технологични компании имат подобни звена за инвестиции в рискови проекти. Те често изпълняват двойнствена мисия, като се стремят да реализират печалба от подобни инвестиции, като същевременно спомагат за постигането на стратегическите цели на компанията-майка. По този начин тяхното историческото представяне е трудно да се проследи.

Новото начинание допълва мисията на филантропското звено на Google – Google.org, което инвестира в благотворителни проекти. Това, което отличава Google.org от други благотворителни организации, е, че основната цел е да се реализира печалба от инвестицията, с която да се финансират нови проекти от полза за обществото. Сега част от инвестициите, извършвани от Google.org, ще бъдат минат под крилото на новото звено за рискови инвестиции.

Звеното Google Ventures вече помогна за реализацията на два инвестиционни проекта. Единият от тях е свързан с компанията Silver Spring Networks, която разработва технологии за по-добро управление на електроцентрали. Другият проект се нарича Pixazza – това е онлайн базирана платформа, която свързва качените в Интернет снимки с близки по смисъл и съдържание продукти, които могат да се купуват. Google отказва да разкрие колко средства са инвестирани в тези два проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още