IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 9% намаляват сметките за телефон в Европа зa 2008, у нас чакат силен спад

В момента в България цените за свързване между отделните мобилни оператори са най-високите в ЕС

13:46 | 26.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
С 9% намаляват сметките за телефон в Европа зa 2008, у нас чакат силен спад

Средната стойност на месечните сметки за мобилни телефони на европейските потребители е намаляла с 9,26% до 19,49 евро през 2008 г. спрямо 2007 г., показва доклад на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на единния пазар на телекомуникационни услуги. От доклада става ясно, че средният пазарен дял на водещите оператори е намалял с около 3% през миналата година, което е признак за по-конкурентен пазар. В резултат на това потребителите говорят и изпращат текстови съобщения по-дълго време при цени, които са с над 34,5% по-ниски от цените през 2004 г.

Телекомуникационният сектор не се поддава на икономическия спад: въпреки глобалната икономическа криза европейските потребители повече от всякога използват телефоните си и интернет за осъществяване на връзка, сочи докладът на ЕК. Секторът на телекомуникационните услуги на ЕС, който е на стойност около 3% от БВП на съюза, е нараснал с 1,3% през 2008 г. спрямо 2007 г.— приходите се оценяват на повече от 300 млрд. евро.

Европа е на първо място в света по използване на мобилни телефонни услуги — използването на такива услуги (с абонамент и предплатени карти) обхваща 119% от населението на Европейския съюз (ЕС) през 2008 г. (повишение със 7 на сто спрямо 2007 г.), тя е далеч по-напред от САЩ (87%) и Япония (84%), посочва докладът.

По данни от доклада 75% от европейските потребители вече имат интернет връзки със скорост два и повече мегабита в секунда - скорост, която позволява например приемането на телевизионни програми по интернет. Броят на фиксираните връзки за широколентов интернет в ЕС продължава да расте: с 14 млн. нови връзки през 2008 г., общият им брой достига повече от 114 млн. Дания и Холандия са световни лидери в широколентовия достъп с обхванати над 35% от населението. Мобилният широколентов достъп също набира скорост, като този тип достъп в момента е с покритие от 13% в ЕС.

В доклада се посочва също, че различаващата се регулаторна рамка в различните страни от ЕС продължава да спъва създаването на истински единен пазар за операторите и потребителите на телекомуникационни услуги.

„Необходима ни е по-лоялна конкуренция между операторите на фиксирани и мобилни мрежи, а пътят към нея минава през отворени пазари, правна сигурност и равни възможности за всички инвеститори и оператори“, посочи Вивиан Рединг, комисар на ЕС по далекосъобщенията.

Рединг предлага всички такси за свързване в ЕС да бъдат силно намалени. „Това означава, че в България намалението ще бъде не драстично, а направо невероятно“, добави тя.

България е четвърта в ЕС по проникване на мобилните връзки (137 на сто или близо 10 млн. клиенти на мобилните оператори), но в същото време у нас цените за свързване между отделните мобилни оператори са най-високите в ЕС. България освен това е на трето място отзад напред в проникването на широколентов интернет и на предпоследно място по проникване на широколентов интернет чрез фиксирани линии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още