IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Twitter ще потърси приходи от бизнеса

Компанията се готви да предложи бизнес акаунти, които ще предлагат подобрена версия на Twitter

11:07 | 26.03.09 г.
Twitter ще потърси приходи от бизнеса

Интернет компанията Twitter предприема многоочакваната първа стъпка в търсенето на начин да превърне популярността си в приходи, като планира да предложи на определени клиенти разширен набор от услуги.

По принцип Twitter е безплатна услуга, която позволява на потребителите да публикуват и следят кратки текстови съобщения до 140 символа в своята мрежа от приятели на сайта.

Компанията се готви да предложи бизнес акаунти, за които фирмите ще плащат такси, за са получат подобрена версия на Twitter.

„Смятаме, че ще има възможности да предоставим услуги на бизнеса, които ще му помогнат да извлече повече стойност от Twitter. Ако тези услуги са ценни за компаниите, мислим, че те може да поискат да си платят за тях“, казва Биз Стоун, съосновател на компанията в имейл до Ройтерс.

Базираната в Сан Франциско компания се радва на растяща популярност от създаването си преди три години, въпреки че тепърва предстои да изкарва пари. Според компанията за измерване на интернет трафика Nielsen Online сайтът на Twitter е привлякъл над 7 млн. уникални посетители през февруари спрямо 475 хил. през февруари 2008.

Миналата година компанията отклони оферта за придобиване за 500 млн. долара от социалната мрежа Facebook. Според някои наблюдатели възможно е и Google Inc да е насочил вниманието си към Twitter.

Наскоро Twitter привлече венчър капитал в размер на 35 млн. долара по информация от медиите, след като по-рано привлече общо 20 млн. долара на два етапа.

Въпреки че компанията първоначално планираше да започне да търси приходи през 2010, наскоро реши да ускори схемата и да търси начини за генериране на приходи тази година.

В понеделник от Microsoft Corp и компанията за онлайн маркетинг Federated Media пуснаха специален сайт, наречен ExecTweets, който дава възможност на потребителите да следят съобщенията на мениджъри и директори в Twitter.

Стоун казва, че Twitter съвсем скоро е наел служител, който да разработи търговските продукти, но не уточнява кога ще бъдат пуснати те, освен че ще е през 2009 г.

„Разполагаме с много време за експериментиране относно генерирането на приходи, така че вероятно ще пробваме няколко различни неща тази година“, казва Стоун.

За растящата популярност на сайта свидетелства и предложение за промяна в началното образование във Великобритания. На Острова в момента се разработва проект за образователни реформи, който предвижда децата да бъдат запознавани в началното училище с блоговете, подкастове, Wikipedia и Twitter като източници на информация и форма на комуникация, съобщи вчера британският Telegrpah.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 26.03.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още