IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Три четвърти от съобщенията в света се изпращат от мобилни устройства

Тенденцията е най-силно подчертана в развиващите се пазари, където девет от десет съобщения биват пращани от мобилни устройства

16:41 | 24.03.09 г.
Три четвърти от съобщенията в света се изпращат от мобилни устройства

Три четвърти от всички съобщения в света през януари са били изпратени чрез мобилни устройства, показва проучване на изследователската компания TNS. Това е значителен ръст в сравнение с 59% година по-рано.

Тенденцията е най-силно подчертана в развиващите се пазари, където девет от десет съобщения биват пращани от мобилни устройства.

„Докато мобилните устройства бавно завземат пазарен дял от стационарните услуги в развитите страни, потребителите от развиващите се пазари са по-склонни изцяло да се откажат от фиксираните комуникации и да се насочат към мобилните“, казва Сам Къртис от TNS.

Проучването показва, че в Индия например вероятността потребителите да имат мобилни телефонни е два пъти по-висока, отколкото да притежават стационарни линии.

Въпреки че имейлите от персонални компютри са най-популярната форма на изпращане на съобщения в развития свят, има признаци, че това се променя. В Япония 40 от всеки 100 изпратени имейла са от мобилни устройства, докато в Северна Америка 69% от хората, които използват опциите за получаване и изпращане на имейли на мобилните си телефони, ги използват всекидневно за разлика от само 43% в световен мащаб. Тази тенденция се очаква да продължава поне предвид силното проникване на смартфоните на пазара.

Инстантните съобщения са другият вид комуникационна технология, която бележи ръст. Сега 13% от мобилните потребители в света използват тази функция в сравнение с 8% през миналата година. Повишението в броя на смартфон потребителите е дори по-рязък – от 13% на 41% за тази година.

Отново обаче именно на развиващите се пазари технологиите за инстанти съобщения намират най-големите си възможности. В Китай 16% от притежателите на мобилни телефони използват инстанти съобщения, които формират 27 от всеки 100 изпратени съобщения. За разлика от Китай проникването на инстантните съобщения в САЩ е по-високо (17%), но в там те са само 5 от всеки 100 изпратени съобщения.

В проучването са разгледани 32 пазара с над 20 хил. потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още