IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Без да се страхува от интернет“, Китай май блокира и YouTube

Прекъсвания на достъпа до YouTube имаше и по-рано през март, когато се отбеляза една година от масовите протести на тибетците

12:43 | 24.03.09 г.
„Без да се страхува от интернет“, Китай май блокира и YouTube

Китай не се страхува от интернет, заявиха от външното министерство на страната, като същевременно достъпът до популярния сайт за споделяне на видеосъдържание YouTube изглежда беше блокиран, съобщи Ройтерс.

От късно в понеделник YouTube е недостъпен за потребителите в Китай, където интернет съдържанието се филтрира за критики на правилата на комунистическата партия

„Много хора имат грешното впечатление, че китайското правителство се страхува от интернет. Всъщност е точно обратното“, е заявил говорителят на външното министерство Цин Ган пред репортери.

По думите му 300-те млн. интернет потребители и 100-те млн. блога в Китай показват, че „китайският интернет е достатъчно отворен, но също трябва да се регулира от закона, за да се предотврати разпространението на вредна информация и поради съображения за национална сигурност“.

Той е казал, че не му е известно YouTube да е блокиран.

Прекъсвания на достъпа до YouTube имаше и по-рано през март, когато се отбеляза една година от масовите протести на тибетците срещу китайското управление.

През януари Китай започна мерки в интернет, като затвори стотици сайтове, включително популярен сайт за хостване на блогове и няколко сайта, популярни сред тибетската общност.

Мерките се коментират от анализатори като поредната стъпка на партията за потушаване на недоволството в година, в която се отбелязват чувствителни годишнини, включително 20 години от кървавите сблъсъци на протестиращи и сили на реда на площад Тиенанмън през 1989 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още