IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Time Warner купува дял от 31% от собственика на TV2 и Ринг ТВ

Медийният гигант инвестира 241 млн. долара в Central European Media Enterprises

16:07 | 23.03.09 г.
Time Warner купува дял от 31% от собственика на TV2 и Ринг ТВ

Щатският медиен гигант Time Warner Inc ще инвестира 241,5 млн. долара в медийната компания Central European Media Enterprises (CME), съобщиха двете компании чрез изявления на сайтовете си днес.

Инвестицията ще даде на Time Warner дял от приблизително 31% в CME, която има присъствие в седем европейски държави, включително в България (миналата година CME обяви, че придобива 80% в два български телевизионни канала – TV2 и Ринг ТВ).

Time Warner ще получи 19 млн. обикновени акции на CME – 14,5 млн. клас А на цена от 12 долара за брой и 4,5 млн. акции клас B на цена от 15 долара за ценна книга.

Съгласно споразумението създателят на CME и неин председател с неизпълнителни функции Роналд Лаудер ще има правото да гласува от името на Time Warner за период от най-малко четири години, с някои изключения. Time Warner ще има също и две места в борда на CME.

Очаква се сделката да бъде финализирана преди края на второто тримесечие.

В отделна сделка филмовото студио на Time Warner - Warner Bros, е влязло в партньорство с CME за създаването и оперирането на телевизионни канали, някои с марката Warner, в региона на действие на CME. Каналите ще излъчват филми и телевизионни сериали, включително заглавия на Warner Bros.

„Въпреки че регионът изпитва влиянието на глобалната икономическа криза, вярваме, че CME е в идеална позиция в дългосрочен план, тъй като Централна и Източна Европа се завръща към значителен ръст и медийният сектор в тези държави продължава да се развива“, казва изпълнителният директор на Time Warner Джефри Бюкс.

Citigroup е финансов съветник на Time Warner, J.P. Morgan – на CME.

CME има телевизионни станции в България (TV2 и Ринг ТВ), Хърватска (Nova TV), Чехия (TV Nova, Nova Cinema и NovaSport), Румъния (PRO TV, PRO TV International, Acasa, PRO Cinema, Sport.ro и MTV Romania), Словакия (Markнza), Словения (POP TV, Kanal A) и Украйна (Studio 1+1, Studio 1+1 International и Kino). Акциите на компанията се търгуват на NASDAQ и на борсата в Прага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още