IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разцъфтяването на вишните – идея за бизнес в Япония

За пристрастените към телефоните си японци плащането за известяване при разцъфтяването на вишневите дървета е нещо съвсем нормално

17:22 | 17.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Разцъфтяването на вишните – идея за бизнес в Япония

Кога е най-добрият момент да прекъснем всекидневните си занимания за кратка почивка сред природата, където да се зарадваме на цъфналите дървета? За всеки вероятно е различно, но не в и Япония. Там нова телекомуникационна услуга подсеща абониралите се за едно от любимите събития през годината на японците, а именно – разцъфтяването на вишневите дървета.

Идеята е на частната метеорологична агенция Weathernews, която предлага широка гама от известия чрез мобилен телефон, сред които това кога са започнали да цъфтят вишните. Тези, които се абонират, може да получават SMS-и и с доста точна и подробна информация за цвета на небето и различни природни явления.

Разцъфтяването на вишните, което ознаменува идването на пролетта, е традиционно широко чествано събитие от японците. Всяка години голям брой хора се събират в началото на пролетта в парковете или на организирани шествия, за да посрещнат настъпването на новия сезон под дъжд от розови и бели цветчета от цъфналите дървета.

И тъй като разцъфването не се случва по едно и също време навсякъде в страната (дърветата започват да цъфтят първо в югоизточната част на страната, а след това и на север), а и цветчетата се задържат по около седмица, е важно да си осведомен кога е най-подходящо да се порадваш на този феномен, казват от Weathernews.

За силно привързаните към мобилните си телефони японци услугата е доста интересна и полезна, като всяка година десетки хиляди са потребителите, които държат да са предизвестени за символичното идване на пролетта, коментира АФП. Предварително им се дава възможност да изберат някои от 600-те най-известни места в страната за честването на празника на цъфналите вишни.

Когато настъпи моментът, абонатът получава SMS със съдържание от типа на „Сега е подходящо да отидете в парка X, за да се порадвате на цъфналите вишни“, като се дава и справка за метеорологичните условия на въпросното място в момента.

Месечният абонамент за услугите на Weathernews започва от 2,50 евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още