IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Откриват още пет нови телецентъра до месец

Към момента телецентровете в страната са 115. Българската мрежа от такива центрове е втората по големина в Европа след Испания

12:30 | 17.03.09 г.
Откриват още пет нови телецентъра до месец

Пет нови телецентъра (обществени места, предоставящи образователни услуги за работа с компютър и публичен достъп до интернет) ще бъдат открити този месец и в началото на следващия, съобщи на пресконференция днес председателят на Държавната агенция за информационни и телекомуникационни технологии (ДАИТС) Пламен Вачков. Първият от тях ще бъде открит на 20 март във Видин.

Към момента телецентровете (известни още като иЦентрове) в страната са 115. Проектът стартира през декември 2003 г., като развитието му се ускори след 2005 г., когато беше създадена агенцията, отбеляза Вачков. Основната цел на проекта е да осигури обучение и достъп до глобалната мрежа в малки или икономически изостанали населени места в страната. Центровете често са единственото място, където хората имат достъп до мрежата, каза Вачков.

Близо 1,3 млн. потребители са посетили центровете от тяхното създаване. До момента в тях са обучени 60 хил. държавни и общински служители, както и хора с увреждания и представители на малцинствата.

Това на практика е най-големият обучителен проект у нас, коментира Вачков.

Българската мрежа от иЦентрове е втората по големина в Европа след Испания.

Проектът се реализира и управлява от сдружение "иЦентрове", в което участват звена на ДАИТС, Министерството на транспорта, Български пощи АД и Министерството на държавната администрация и административната реформа.

Проектът има подкрепата и на софтуерния гигант Microsoft. Днес вицепрезидентът на компанията за Централна и Източна Европа Томас Бохенек връчи чек за 80 хил. долара на Вачков. Средствата ще бъдат използвани за софтуер, обучение и осигуряване на учебни материали за проекта. Общата инвестиция на компанията в проекта до момента е над 350 хил. долара.

Вачков изрази очаквания в бъдеще развитието на проекта да получи ускорение предвид планираните инвестиции от страна на ЕС в широколентов достъп до интернет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още