IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Попълниха първият електронен личен здравен картон

На този етап еЛАК е предназначен за 40 000 държавни служители, които получават безвъзмездно своите електронни картони

15:34 | 13.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Попълниха първият електронен личен здравен картон

Първият електронен личен амбулаторен картон (еЛАК) беше попълнен днес от общопрактикуващ лекар, съобщиха от Министерство на администрацията и административната реформа (МДААР).

Картонът е разработен в рамките на съвместния проект на МДААР и Министерството на здравеопазването за национален здравен портал и здравен запис за 40 хил. държавни служители.

Данните от прегледа се копират само с един бутон в реално време в еЛАК чрез интеграцията на електронния картон със софтуера за управление на лекарска практика „Хипократ".

Паралелно с попълването на данните от прегледа могат да се добавят прикачени документи към еЛАК като болничен лист, рецепта за лекарства, реимбурсирани от НЗОК, лабораторни резултати, а също образна диагностика като ЕКГ, рентгенова снимка или ЯМР.

Синхронизацията на информацията е двупосочна. Данните се обменят от системата на общопрактикуващия лекар към еЛАК и обратно. По този начин при промяна на семейния лекар например, информацията за конкретния пациент се запазва. При първото посещение в кабинета на новия семеен лекар с едно натискане на бутон данните за минали прегледи, имунизации, алергии или терапии се прехвърлят автоматично към системата на новия лекар.

На този етап интеграцията е въведена в продукта „Хипократ" на фирма Контракс, внедрен в над 2000 практики на общопрактикуващите лекари в България. Предвижда се интегриране на софтуера и на останалите доставчици. Програмният интерфейс за обмен на данни със системата на еЛАК е предоставен от компанията производител ICW на МДААР. На практика всеки доставчик на софтуер за общопрактикуващи лекари може да въведе интеграцията напълно безплатно.

За всички останали лекари - общопрактикуващи и специалисти, има уеб-базиран достъп до лекарския профил в системата за електронен личен амбулаторен картон, където могат директно да се въвеждат данни в еЛАК. За работа със системата лекарят трябва да се регистрира в националния здравен портал, като единственото условие е да има валиден сертификат за електронен подпис и договор с Националната здравноосигурителна каса.

Системата за еЛАК беше представена официално на 4 март. На този етап еЛАК е предназначен за 40 000 държавни служители, които получават безвъзмездно своите електронни картони. Сред тях са представители на министерства, изпълнителни агенции, областни и общински администрации от цялата страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още